Källportens Weblog

En blogg från församlingen Källporten

Veckans predikan: Var sätter du ribban?

I den här predikan ska vi göra en jämförelse mellan höjdhoppning och vår vandring med Gud.

En höjdhoppares väg till seger

En höjdhoppare har tränat

En höjdhoppare kommer inte otränad till tävlingen. Han har haft en tid av tråkig träning. Han har säkert gjort många misslyckade försök, men han gav inte gett upp.

Höjdhopparen har beslutat sig för att delta i tävlingen

Han gjorde ett aktivt val att delta och anmälde sig till tävlingen.

Höjdhopparen väljer vilken nivå som ribban ska ligga på

Var tror du höjdhopparen väljer att sätta ribban? På marken? Det gör det hela enkelt, det är bara att promenera över den, men det blir förstås ingen seger. Nej, höjdhopparen tänker stort. Han vill ha ribban så högt som möjligt.

Höjdhopparen fokuserar på att komma över hindret

Han tänker inte ”Så stort hindret är”. Han är fokuserad på att komma över hindret. Han är beslutsam.

Höjdhopparen har en startsträcka

Höjdhopparen ställer sig inte intill hoppställningen och försöker kasta sig över ribban. Han har en startsträcka, och ju högre ribban ligger desto viktigare är startsträckan. Om startsträckan är bra ökar chansen att komma över.

Höjdhopparen satsar allt i hoppet

Han är totalt överlåten till att övervinna hindret. Han bara SKA över: Minsta tveksamhet kommer att försvåra hoppet.

Höjdhopparen gör nya försök om han misslyckas

Han ger inte upp om han misslyckas i första försöket. Han sätter sig inte ner och deppar över misslyckandet, utan han försöker igen.

När Höjdhopparen har lyckats så höjer han ribban

Han är inte nöjd med att klara av ett hinder, utan han vill möta större hinder.

Vår vandring med Gud

Låt oss nu göra en andlig tillämpning av det vi har sagt om höjdhopparen.

Vandringen med Gud innehåller hinder som ska övervinnas

Att gå med Gud innebär inte en dans på rosor. Vi möter svårigheter, hinder, av olika slag. Det kan handla om fruktan, förföljelse, sjukdom, ekonomisk brist, relationsproblem och mycket annat. I det naturliga vill vi inte ha svårigheter, och ser helst att inga hinder dyker upp på vägen, men Gud har ett syfte med dem. Prövningen gör oss nämligen uthålliga.

Jak 1:3
Ni vet ju att när er tro sätts på prov, så gör prövningen er uthålliga.

Det är viktigt med träning

Precis som höjdhopparen måste träna så måste vi göra det också.

1 Kor 9:25
Men alla som tävlar underkastar sig i allt hård träning – de för att vinna en segerkrans som vissnar, vi för att vinna en som aldrig vissnar.

Vi är frälsta av nåd, och vi är på väg mot målet där vi får ta emot segerkransen, men vi måste underkasta oss träning. Vi måste frivilligt ta den tuffa träningen för att göra det vi ska och för att nå målet. Träningen är hård men nödvändig. Guds ord säger att vi behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.

Hebr 10:36
Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.

Hur får vi uthållighet? Genom träning. Genom att möta hinder.

Jak 1:3
Ni vet ju att när er tro sätts på prov, så gör prövningen er uthålliga.

Träning innebär ofta misslyckande, men vi kan inte stanna vid misslyckandet. Vi behöver fortsätta att träna.

Vi måste besluta oss för att delta

För att kunna gå med Jesus, och tjäna honom maximalt, behöver du fatta tre viktiga beslut:

  • Ta emot Jesus som din personlige Frälsare
  • Välj att gå fullt ut med honom
  • Överlåt dig till en församling

Hur högt sätter du ribban för att följa Jesus?

Höjdhopparen valde var ribban skulle ligga, och du har samma val, så var sätter du ribban?

Låter du ribban ligga på marken? Det är den enklaste varianten. Genom att lägga ribban på marken väljer du att försöka undvika allt motstånd, och är inte beredd att ta några utmaningar.

Du kan också sätta ribban knähögt. Du kan kliva över den, och behöver inte hoppa. Det innebär att du är beredd att ta visst motstånd, men på dina egna villkor och utifrån din egen förmåga.

Du kan också välja att sätta ribban så högt att du inte kan kliva över den utan måste hoppa. Det innebär att du är beredd att följa Jesus kosta vad det kosta vill. Du är beredd att ta problem som möter dig, även sådana som du inte kan klara av i din egen förmåga, och du ger inte upp.

Hur högt sätter du ribban i överlåtelsen till församlingen?

Ribban på marken: Du går på möte när det passar dig och du är bara inriktad på att bli betjänad.

Knähögt: Du är överlåten till att gå på alla typer av samlingar, även bönesamlingar, så ofta du kan. Men du vill ha det på ditt vis.

”Hopphögt”: Du tänker stort, och är inriktad på att klara av även de höga hindren. Du deltar i samlingarna, kosta vad det kosta vill. Du söker din uppgift i församlingen, och ger dig helhjärtat till den uppgiften.

Vi behöver se på hindren på rätt sätt

Vi behöver vara fokuserade på att komma över hindret. Vi behöver vara beslutsamma.
Vi kan inte tänka ”Det här hindret klarar jag aldrig av”, utan vi behöver tänka utifrån Guds ords sanning.

Fil 4:13
Allt förmår jag i honom som ger mig kraft.

Se inte på hur stort hindret är. Se hur stor Guds makt är att ta dig fram på vägen.

Startsträckans betydelse

Vi sa tidigare ang. höjdhopparen att ju högre ribban ligger desto viktigare är startsträckan. Om startsträckan är bra ökar chansen att komma över.

Vad står då startsträckan för? Startsträcka är det när du ser hindret framför dig, men innan du försöker övervinna det.

Startsträckan handlar för det första om överlåtelse. Du behöver bestämma dig att du SKA övervinna hindret med Guds hjälp.
För det andra handlar det om bön. Det är jätteviktigt att du förbereder dig i bön.
För det tredje handlar startsträckan om bibelläsning. Du behöver mata dig med Guds ord, speciellt med bibelställen som talar om den typ av hinder som du har framför dig.

Vi behöver satsa ALLT

Du kan inte övervinna hinder halvhjärtat. Minsta tveksamhet kommer att försvåra hoppet. Du behöver ha en fast beslutsamhet. Stå emot tvivel, du har inte råd med dem!

Gör ett nytt försök om du misslyckas

Ibland misslyckas vi. Då får vi inte ge upp. Du behöver ha attityden ”Jag ska över i alla fall”.

Att höja ribban

När vi lyckats övervinna hindret så kan vi frestas att pusta ut och hoppas att det inte ska bli fler utmaningar. Men i det läget höjer höjdhopparen ribban för att vinna tävlingen. Vi behöver tillåta Gud att höja ribban så att vi ska kunna tjäna honom fullt ut.

Sänk inte ribban

Vi kan också frestas att sänka ribban. Har du tänkt ”Jag vill ha det lite lugnare, lite enklare. Jag tror ju i alla fall på Gud, och jag kommer nog till himlen i alla fall”? Du kan inte ha den attityden. Du är här för att tjäna Gud fullt ut.

Församlingsribban

Det finns en personlig ribba för varje troende, men det finns också en församlingsribba. Var ska vi sätta ribban för församlingen? Ska vi sätta ribban lågt så att maximalt antal människor ska komma? Eller ska vi sätta ribban högt, med det motstånd som det innebär, och tjäna Gud fullt ut? Vi i vår församling väljer att sätta ribban högt.

Lägg bort allt som tynger

Ingen höjdhoppare med vettet i behåll skulle försöka hoppa med en massa tyngder fästa vid honom. Det skulle inte ge något bra resultat. Det är samma sak för oss.

Hebr 12:1
När vi alltså har en så stor sky av vittnen omkring oss, låt oss då lägga bort allt som tynger, och särskilt synden som snärjer oss så hårt, och löpa uthålligt i det lopp som vi har framför oss.

Det står att vi ska lägga bort allt som tynger. Det är viktigt att bli av med synd i våra liv. Därför behöver vi bekänna all vår synd inför Gud. Det är så vi blir förlåtna och renade. Men vi behöver också lägga bort sådant som kanske inte är synd men som hindrar oss att gå fullt ut med Gud. Vi behöver lägga bort ALLT som tynger och begränsar. Vi har inte råd att tyngas ner.

Ge inte upp

Hebr 12:2-3
2 Och låt oss ha blicken fäst vid Jesus, trons upphovsman och fullkomnare, som i stället för den glädje som låg framför honom utstod korsets lidande utan att bry sig om skammen och som nu sitter på högra sidan om Guds tron.
3 Tänk på honom som måste uthärda sådan fiendskap från syndare, annars tröttnar ni och tappar modet.

Jesus gick fullt ut med Gud och han mötte ett enormt motstånd. Varför skulle vi förvänta oss att ha det enklare? Sanningen är att ju mer vi går med Gud, desto större motstånd möter vi. Men, det finns en överväldigande seger beredd för oss mitt i våra svårigheter.

Rom 8:37
Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss.

Låt oss komma ihåg vart vi är på väg! Vi har en Herre som har makt att ta oss igenom svårigheterna och föra oss hela vägen fram till målet. Så kära broder och syster, ge inte upp!

Jak 1:12
Salig är den som håller ut i prövningen, ty när han har bestått sitt prov skall han få livets krona, som Gud har lovat dem som älskar honom.

Till sist

Låt oss avsluta med följande refräng till en känd sång:

Spärras din väg utav hinder så väldiga
och utav berg som där skyhöga står
Räkna med Gud ty han gör det omöjliga
Han gör vad människor icke förmår

2014/07/29 - Posted by | predikan |

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.