Källportens Weblog

En blogg från församlingen Källporten

Fiendens vapen: Misstänksamhet

1 Tess 5:21
… pröva allt, behåll det goda

1 Tess 5:21 handlar om att vi ska pröva profetior, men egentligen behöver vi pröva allt som vi ser, hör och tänker. Vi har så lätt för att missuppfatta, och det första intrycket är inte alltid riktigt.

Vi har en fiende som vill få oss att tolka saker fel, och han skickar felaktiga tankar in i vårt sinne. Därför är det viktigt att vi är vaksamma och inte automatiskt tar till oss allt utan att ifrågasätta om det är sant och ifrån Gud.

Vad har då detta med misstänksamhet att göra? Jo, det är en sak att vara vaksam, och en annan sak att vara misstänksam. Vaksamheten är objektiv, dvs. den utgår inte på förhand från att något är rätt eller fel. När man är misstänksam så är man däremot redan från början inställd på att något kan vara fel. Man skulle kunna uttrycka det som att man har en negativ förväntan.

Hur använder fienden misstänksamhet som vapen?

Fienden kan använda misstänksamhet på olika sätt. Låt oss se på några sådana.

Misstänksamhet skapar murar

Vi har kanske blivit felbehandlade, och det gör att vi är på vår vakt. Misstänksamhet kan då hindra oss från att få en upprättad relation. Misstänksamhet skapar murar mot människor i vår omgivning. I förlängningen kan vi bli helt isolerade genom att vi blir misstänksamma mot allt och alla, och det är precis dit som fienden vill få oss.

Misstänksamhet hindrar oss att ta emot vägledning

Gud kan använda människor till att förmana oss och vägleda oss. Självklart ska vi pröva det som förmedlas till oss, men misstänksamheten gör det svårt för oss att över huvud taget ta till oss vad någon säger.

Misstänksamhet hindrar oss att agera kärleksfullt

När vi har drabbats av misstänksamhet så blir det svårt att möta människor med Guds kärlek. I stället hamnar vi lätt i kritik.

Hur ska man hantera misstänksamhet?

För det första: Var medveten om att misstänksamhet kommer från fienden. Välj att se på misstänksamhet som en attack som du ska stå emot.

För det andra: Be den helige Ande, han som har kommit som din Hjälpare, att vägleda dig i kontakten med människor.

2018/07/18 - Posted by | AK-skolan

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.