Källportens Weblog

En blogg från församlingen Källporten

Hur den onda andevärlden påverkar människor – del 2

(Läs gärna del 1 av den här undervisningen. Klicka här för att läsa.)

På vilka olika sätt kan den onda andevärlden påverka människor psykiskt?

När vi talar om att människor kan påverkas psykiskt av onda andar, så tänker nog många att det handlar om psykiska sjukdomar. Visst kan onda andar orsaka psykiska sjukdomar, men det handlar om mycket mer än så.

Låt oss fundera lite på vad som finns bakom t.ex. depressioner och självmordstankar.

Kan en depression vara en andlig attack?

En depression kan absolut vara demoniskt orsakad. De onda andarna kan attackera både tankar och känslor, och den onda andevärldens syfte är alltid att stjäla, slakta och döda (Joh 10:10). När detta är sagt behöver vi också ha klart för oss att depressioner även kan ha ”naturliga” orsaker, t.ex. sorg, sömnproblem, medicinska orsaker, osv.

Var kommer självmordstankar ifrån?

Självmordstankar kommer aldrig från Gud. Den typen av tankar kan i och för sig komma från oss själva, men oftast handlar det nog om en attack från den onda andevärlden. Onda andar bjuder på tankar i stil med att det skulle vara bättre att ta sitt liv än att fortsätta leva. Dessa tankepilar kan lätt uppfattas som våra egna tankar, men de har alltså ett demoniskt ursprung.

Hur använder den onda andevärlden människor i vår närhet till att attackera oss?

Onda andar kan attackera direkt i en människas sinne, men de kan också använda sig av människor i vår omgivning. Onda andar kan inspirera människor att tala eller agera på ett sätt som slår emot oss. Särskilt svårt kan detta bli när en person först har attackerats i sitt sinne, t.ex. av tankar att han är värdelös, och sedan fienden attackerar genom att få andra att visa förakt mot honom.

Hur använder den onda andevärlden omständigheter för att påverka människor?

Vi kan drabbas av svåra omständigheter här i livet. Vi kan t.ex. ha haft en svår barndom, drabbats av sorg, hamnat i chock osv. Onda andar utnyttjar sådant, som ju redan är en plåga i sig, till att plåga oss på olika sätt. Andarna kan t.ex. använda våra svårigheter som en täckmantel för egna attacker, eller för att öppna upp oss så att de kan komma in.

Vad menas med att andar kan använda våra svårigheter som en täckmantel?

De onda andarna vill helst arbeta ostört när de attackerar oss och stjäl ifrån oss. Om de då kan få oss att skylla sina attacker på något annat, t.ex. en dålig barndom, så blir detta en bra täckmantel för dem.

Hur kan onda andar använda sig av en persons dåliga barndom?

Om någon har haft en dålig barndom så är det till att börja med troligt att detta beror på onda andar. Den onda andevärlden kan ha använt en eller båda föräldrarna som redskap till att skada barnet. Troligtvis har föräldrarna inte varit medvetna om att de varit fiendens redskap, men resultatet kan ha blivit förödande. När sedan barnet växer upp kommer andevärlden att se till att minnen från det förgångna hänger kvar.

En person som haft en svår barndom riskerar att skylla problem i sitt liv på detta. Om onda andar då lyckas få personen att hålla fast vid mönstret att skylla allt på det som hände i barndomen, så kommer personen inte att tänka att senare problem kanske handlar om demoniska attacker. En sådan person behöver hjälp att se att Jesus har tagit allt lidande på sig för att vi ska bli fria, men också hjälp att förstå hur den onda andevärlden attackerar.

2019/12/04 - Posted by | AK-skolan

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: