Källportens Weblog

En blogg från församlingen Källporten

Veckans predikan: Härlighet

Den här predikan handlar både om den härlighet som vi är på väg till, och om den härlighet vi har fått uppdraget att göra synlig i vårt land.

Jesus hade full härlighet i himlen, och han fick den tillbaka

Joh 17:5
Fader, förhärliga nu mig med den härlighet som jag hade hos dig innan världen var till.

Jesus hade härlighet innan världen var till, och hur enorm denna härlighet var kan vi inte ens föreställa oss. Han avstod från fullheten av den härligheten när han blev människa, men vi ska strax se att han fortfarande hade en begränsad härlighet.

Jesus förblev inte i den begränsade härligheten för alltid. Han bad ” Fader, förhärliga nu mig”, och han fick bönesvar.

1 Petr 1:21
… Gud, som uppväckte honom från de döda och gav honom härlighet

Från Fadern fick Jesus tillbaka fullheten av den härlighet som han hade haft från begynnelsen. Fadern tog upp honom till sig i härligheten.

1 Tim 3:16
Och erkänt stor är gudsfruktans hemlighet: Han som blev uppenbarad i köttet, bevisad rättfärdig genom Anden, sedd av änglarna, predikad bland folken, trodd i världen, upptagen i härligheten.

Nu sitter Jesus på Faderns högra sida och strålar ut härlighet.

Hebr 1:3
Sonen utstrålar Guds härlighet och uppenbarar hans väsen och uppehåller allt genom sitt mäktiga ord. Och sedan han utfört en rening från synderna, sitter han nu på Majestätets högra sida i höjden.

Jesus visade sig i sin härlighet för Johannes

Joh 1:14
Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har av Fadern, och han var full av nåd och sanning.

Johannes skriver att han såg Jesu härlighet. Han såg den bl.a. på förklaringsberget och på ön Patmos.

På förklaringsberget

1 Sex dagar därefter tog Jesus med sig Petrus och Jakob och hans bror Johannes och förde dem upp på ett högt berg för att vara ensam med dem.
2 Och han förvandlades inför dem: hans ansikte lyste som solen, och hans kläder blev vita som ljuset.

På förklaringsberget såg Johannes en begränsad uppenbarelse av Jesu härlighet.

På ön Patmos

Upp 1:12-16
12 Jag vände mig om för att se rösten som talade med mig. Och när jag vände mig om, såg jag sju ljusstakar av guld
13 och mitt ibland ljusstakarna en som liknade Människosonen, klädd i en fotsid klädnad och omgjordad med ett bälte av guld om bröstet.
14 Hans huvud och hår var vitt som vit ull, som snö, och hans ögon var som eldslågor.
15 Hans fötter liknade skinande malm som glöder i smältugnen, och hans röst lät som dånet av väldiga vatten.
16 I sin högra hand höll han sju stjärnor, och ur hans mun gick ett tveeggat, skarpt svärd, och hans ansikte lyste som solen, när den skiner i all sin kraft.

På ön Patmos såg Johannes en mycket större manifestation av Jesu härlighet, och ändå måste den ha varit begränsad. Det står att Johannes föll ner ”som död”, men hade Jesus visat fullheten av sin härlighet hade Johannes knappast överlevt.

Upp 1:17
När jag såg honom, föll jag ner som död för hans fötter …

Jesus visade sin härlighet gm att demonstrera sin makt

Johannes såg faktiskt en manifestation av Jesu härlighet långt innan han var med honom på förklaringsberget. Redan vid bröllopet i Kana visade Jesus en begränsad del av sin härlighet.

Joh 2:11
Detta var det första av de tecken som Jesus gjorde. Han gjorde det i Kana i Galileen och uppenbarade sin härlighet, och hans lärjungar trodde på honom.

Vid det tillfället visade Jesus sin härlighet genom att göra ett under. När han förlöste den helige Andes kraft, och undret blev synligt, var det alltså en manifestation av härlighet.

De ofrälsta har ingen härlighet

Innan vi går vidare ska vi se på en viktig sanning, nämligen att de ofrälsta saknar härligheten från Gud.

Rom 3:23
Alla har syndat och saknar härligheten från Gud,

Djävulen och hans andar förblindar människor, så att de inte ser skenet från evangelium.

2 Kor 4:4
Ty den här tidsålderns gud har förblindat de otroendes sinnen, så att de inte ser ljuset som strålar ut från evangeliet om Kristi härlighet – han som är Guds avbild.

Lägg också märke till att Paulus kallar Guds ord för ”evangeliet om Kristi härlighet”.

Paulus hade verkligen nöd för människors frälsning, och han såg deras behov av att få del av den eviga härligheten. Vi behöver få samma nöd.

2 Tim 2:10
Därför uthärdar jag allt för de utvaldas skull, för att de skall vinna frälsningen i Kristus Jesus och den eviga härligheten.

Frågan är vad som blir värst för dem som inte tar emot erbjudandet om frälsning: att de hamnar i eldsjön eller att de får se den maximala härligheten och inte får komma in i den?

Vi har del av härligheten

Det finns en maximal härlighet att komma in i när vi har avslutat livet här på jorden, men vi har också del av härligheten, om än på ett begränsat sätt, redan här.

1 Petr 1:11-12
11 De undersökte vem eller vilken tid Kristi Ande i dem visade på, när han förutsade Kristi lidanden och den härlighet som skulle följa.
12 Och det blev uppenbarat för dem att det inte var sig själva utan er de tjänade med sitt budskap. Detta har nu förkunnats för er genom dem som i den helige Ande, sänd från himlen, predikade evangeliet för er. Och detta önskar änglarna att få blicka in i.

Profeterna förutsade att det skulle komma en härlighet efter att Jesus lidit på korset. Profeterna levde före Golgata, vi lever efter, och profeterna insåg att det var oss som de tjänade med sitt budskap.

Jesus gav oss av sin härlighet.

Joh 17:22
Och den härlighet som du har gett mig har jag gett dem …

Vi går från härlighet till härlighet

Vi har en begränsad härlighet här, och vi är på väg mot den maximala härligheten hos Gud. Vi befinner oss i en process där vi kan gå från ett mått av härlighet, till ett större mått.

2 Kor 3:18
Och vi alla som med avtäckt ansikte skådar Herrens härlighet som i en spegel, vi förvandlas till en och samma bild, från härlighet till härlighet. Det sker genom Herren, Anden.

Vi har ett uppdrag att förmedla Guds härlighet

Vi har inte fått del av Guds härlighet för att det ska kittla längs ryggraden, utan för att tjäna honom.

2 Kor 3:9
Om redan fördömelsens ämbete trädde fram i härlighet, hur mycket mer överflödar då inte rättfärdighetens ämbete av härlighet.

När Paulus talar om ”fördömelsens ämbete” så menar han när Mose tog emot lagen. Bibeln säger att Mose ansikte strålade när han kom ner från berget där han hade mött Gud. Här säger Paulus att den tjänst vi har, ”rättfärdighetens ämbete”, dvs. kallelsen att förmedla frälsning, har en mycket större härlighet.

Gud vill att hans härlighet ska manifesteras i Sverige, och det sker när vi troende lyder honom.

Ps 85:10
Hans frälsning är nära dem som fruktar honom, för att härlighet skall bo i vårt land.

Vi är kallade att förkunna Guds härlighet

Ps 145:11-12
11 De skall tala om ditt rikes ära och förkunna din makt.
12 De skall kungöra för människors barn dina mäktiga gärningar och ditt rikes ära och härlighet.

Vi ser av bibeltexten att vi ska ”kungöra” Guds rikes härlighet. Att kungöra härligheten innebär att predika om den, undervisa om den, och inte minst att demonstrera den.

Den helige Ande, som vi tog emot när vi bjöd in Jesus som vår personlige Frälsare, har lyst upp vår inre människa med en begränsad del av den härlighet som Jesus utstrålar, för att andra ska kunna se den.

2 Kor 4:6
Ty Gud som sade: ”Ljus skall lysa fram ur mörkret”, han har låtit ljus lysa upp våra hjärtan, för att kunskapen om Guds härlighet, som strålar fram i Kristi ansikte, skall sprida sitt sken.

Det är Guds vilja att hela jorden ska bli full av kunskap om härligheten

Hab 2:14
Ty jorden skall bli full av kunskap om HERRENS härlighet, så som vatten täcker havets djup.

Härligheten uppenbaras genom församlingen, samtidigt som mörkret i världen djupnar. Kontrasten mellan världen och Guds rike blir därmed än mer uppenbar.

Jes 60:1-2
1 Stå upp, var ljus, ty ditt ljus kommer, och HERRENS härlighet går upp över dig.
2 Se, mörker skall övertäcka jorden och töcken folken, men över dig skall HERREN gå upp, hans härlighet skall uppenbaras över dig.

Hur ska Guds härlighet bli synlig gm oss?

Det ska synas på oss att vi är ett annorlunda folk, fyllt med Guds härlighet, men hur ska det ske?

Genom att vi förlöser Guds makt

Jesus visade sin härlighet genom att förlösa Guds makt, så att stora under skedde, och vi är kallade att göra detsamma.

Joh 2:11
Detta var det första av de tecken som Jesus gjorde. Han gjorde det i Kana i Galileen och uppenbarade sin härlighet …

Genom att vi gör det goda

Rom 2:10
men härlighet, ära och frid över var och en som gör det goda …

Härligheten uppenbaras genom var och en som gör det goda. Låt som exempel på detta läsa från Jes 58.

Jes 58:6-8
6 Nej, detta är den fasta jag vill ha: Lossa orättfärdiga bojor, lös okets band, släpp de förtryckta fria, bryt sönder alla ok,
7 ja, dela ditt bröd åt den hungrige skaffa de fattiga och hemlösa en boning, kläd den nakne var du än ser honom och drag dig inte undan för den som är ditt kött och blod.
8 Då skall ditt ljus bryta fram som morgonrodnaden och ditt helande visa sig med hast. Din rättfärdighet skall gå framför dig och HERRENS härlighet följa i dina spår.

Genom att vi härdar ut

2 Tim 2:10
Därför uthärdar jag allt för de utvaldas skull, för att de skall vinna frälsningen i Kristus Jesus och den eviga härligheten.

Guds härlighet blir synlig genom att vi härdar ut. Många troende tänker att deras liv är ett dåligt vittnesbörd eftersom de har så mycket problem. Men det är snarare så att just genom att vi härdar ut, dvs. att vi tar oss fram trots alla motgångar, är vi ett oerhört starkt vittnesbörd om Guds härlighet.

Hoppet om härligheten tar oss igenom prövningarna

När vi möter prövningar kan vi antingen välja att ha fokus på det svåra, eller på den härlighet som vi är på väg emot.

2 Kor 4:17
Ty vår nöd, som varar ett ögonblick och väger lätt, bereder åt oss på ett oändligt rikt sätt en härlighet, som väger tungt och varar i evighet.

Gud själv hjälper oss fram på vägen mot den härlighet han har väntande för oss.

1 Petr 5:10
All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit.

Viktigt hur vi lever

Vi får inte del av härligheten hur som helst, utan det finns villkor.

2 Tess 1:7-9
7 … när Herren Jesus kommer från himlen och uppenbarar sig med sina mäktiga änglar,
8 i flammande eld och straffar dem som inte vill veta av Gud och dem som inte lyder vår Herre Jesu evangelium.
9 Dessa skall bli straffade med evigt fördärv, bort från Herrens ansikte och hans härlighet och makt,

Här talas det om dem som i domen kommer att föras bort från Jesus och hans härlighet, och det talas om två olika grupper. Det talas om:

  • dem som inte vill veta av Gud
  • dem som inte lyder vår Herre Jesu evangelium

Att de som vägrar att ta emot frälsningen inte kommer in i härligheten är väl lätt att förstå, men det finns även en annan grupp, de som inte lyder Guds ord. Handlar det om sådana som bekänt Jesus som Herre men som inte lyder honom? Tanken hissnar!

1 Petr 1:7
Äktheten i er tro är långt värdefullare än guld som är förgängligt, fastän det håller provet i eld, och den tron skall visa sig bli till lov, pris och ära, när Jesus Kristus uppenbarar sig.

Petrus talar om äktheten i vår tro. Han säger att den tron, dvs. den äkta tron, ska visa sig bli till ära. Grundtextens ord för ära är grekiskans ”doxa”, som har översatts härlighet på många andra ställen i NT. Vi kan alltså lika gärna säga att den äkta tron ska visa sig bli till härlighet.

Katolska kyrkans ”härlighet”

Rom 1:23
De bytte ut den odödlige Gudens härlighet mot bilder av dödliga människor …

När Paulus talar om det som väcker Guds vrede, så nämner han även dem som byter ut Guds härlighet mot bilder av dödliga människor. Tyvärr är detta något som sker idag, inte minst inom katolska kyrkan. Där menar man att bilder och statyer, inte minst av jungfru Maria, för oss närmare Gud. Samtidigt har man fullständigt tagit bort det 2:a budet, utifrån förklaringen att traditionen står över Skriften. Kommer du ihåg vad det 2:a budet handlar om?

5 Mos 5:8
Du skall inte göra dig någon bildstod eller någon avbild av det som är uppe i himlen eller nere på jorden …

Detta bibelställe är alltså borttaget i katolska kyrkan. Jämför nu med det bibelställe vi just tittat på:

Rom 1:23
De bytte ut den odödlige Gudens härlighet mot bilder av dödliga människor …

Jungfru Maria blev ett redskap för Gud att föda Jesus, men hon förblev en vanlig dödlig människa. Det är inte statyer av Maria vi behöver, utan vi behöver Guds härlighet.

Enhet utifrån härligheten

Det talas mycket om enhet, och då även om enhet med den katolska kyrkan. Då är det intressant att läsa vad Jesus sa till Fadern.

Joh 17:22
Och den härlighet som du har gett mig har jag gett dem, för att de skall vara ett, liksom vi är ett

Jesus säger att han har gett oss av sin härlighet för att vi ska vara ett. Tydligen har Guds härlighet betydelse för att det ska bli sann enhet. Då måste vi fråga oss om det är möjligt att skapa enhet med en religion, katolska kyrkan, som så medvetet bytt bort härligheten mot tillbedjan av bilder och statyer.

Vi är på väg mot härligheten

Vi behöver påminna oss om vart vi är på väg. Låt oss se på några bibelställen som talar om den härlighet som väntar oss.

Kol 3:4
När Kristus träder fram, han som är vårt liv, då skall också ni träda fram i härlighet tillsammans med honom.

Fil 3:21
Han skall förvandla vår bräckliga kropp, så att den blir lik den kropp han har i sin härlighet. Ty han har makt att lägga allt under sig.

Joh 17:24
Fader, jag vill att där jag är, där skall också de som du har gett mig vara med mig, så att de får se min härlighet som du har gett mig, eftersom du har älskat mig innan världens grund var lagd.

Hela jorden ska bli full av Herrens härlighet

Låt oss avsluta med en syn som profeten Jesaja hade. Han hörde änglar ropa till varandra.

Jes 6:3
Och den ene ropade till den andre: ”Helig, helig, helig är HERREN Sebaot, hela jorden är full av hans härlighet.”

En gång ska det bli nya himlar och en ny jord, och då ska hela jorden vara full av Herrens härlighet. Men även om vi nu lever i det ofullkomliga, så låt oss ändå bli redskap för att härligheten ska bli mer och mer synlig i Sverige och på hela vår jord.

2011/10/18 - Posted by | predikan |

2 kommentarer »

  1. ”Tack för en mycket givande och kraftfull predikan. Min bön är: ”Herre ge oss mera nöd för våra medmänniskor att vi proklamera vår tro på evangeliets förvandlande kraft och liv efter din vilja. Drivna av kraften, värmen, kärleken och hängivenheten i tron på dig,Jesus Kristus Guds Son. Låt ditt heliga namn få bli förhärligat och kungjort till frälsning och upprättelse för vårt folk och land efter ditt ord.”Amen

    Kommentar av dshglind | 2012/04/18

  2. Tack, dshglind! Var välsignad!

    Kommentar av kellporten | 2012/04/18


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.