Källportens Weblog

En blogg från församlingen Källporten

Återblicken: Vikten av att tala

Vi förlöser Guds vilja genom att tala ut den. Frälsningen är ett exempel på detta. Gud vill ju att alla människor ska bli frälsta, och Jesus gjorde allt klart, från Guds sida sett, när han dog för oss på korset. Men, vi blir inte frälsta förrän vi, var och en personligen, bjuder in honom i våra liv.

Rom 10:9
Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst

Det står inte att vi bara ska tro att Gud har uppväckt Jesus från de döda, utan det står också att vi med vår mun ska bekänna honom som Herre.

På samma är det med allt Gud vill göra på jorden. Vi är kallade att tala ut det med vår mun.

Gud lägger makt på våra ord

Ps 8:3
Av barns och spädbarns mun har du upprättat en makt för dina ovänners skull till att förgöra fiende och hämnare

Var och en som har tagit emot Jesus som sin frälsare är ett Guds barn. När vi talar förlöser vi Guds makt, den helige Andes kraft, mot Guds ovänner, dvs. mot den onda andevärlden.
Guds plan är att oskadliggöra de onda andarna, och han gör det genom att låta oss troende tala ut domsord mot dem.

Vi talar som Guds representanter

När Mose kallades av Gud till att leda folket ut ur Egypten, så var första instruktionen han fick att gå och tala till Farao. Egentligen handlade det om en konfrontation med andemakterna i Egypten. När Gud skulle agera använde han alltså Mose till att tala. Gud gav Mose ord, och Mose skulle tala dem. Att Mose sedan fegade till, och det blev Aron som fick tala, det är en annan sak.

2 Mos 4:12
Gå nu! Jag skall vara med din mun och lära dig vad du skall säga.

Allvaret i att inte ta emot det Gud talar genom en människa

Vi har ansvar inför Gud att ta emot det han talar.

Hebr 3:7-8
7 Därför säger den helige Ande: I dag, om ni hör hans röst,
8 så förhärda inte era hjärtan, som när era fäder väckte min förbittring på frestelsens dag i öknen.

Hur talar då Gud? Han talar genom sitt ord och direkt till oss i vår inre människa, men han talar också genom andra människor. Ibland kan det vara lätt att missa det som Gud talar genom människorna runt omkring oss.
”Om Gud säger det så ska jag göra det”, kanske du säger. Men tänk om han använder en människa i din närhet för att säga det? Tar du det då som ett ord från Herren?

Men vad händer om en person i vår omgivning säger sig ha ett ord från Gud till oss? Hur ska vi veta om det verkligen är från Gud eller inte?

Det finns två kriterier för att ett budskap ska vara från Gud:
1. Det går i uppfyllelse (5 Mos 18:21-22)
2. Budskapet leder oss på rätt väg (5 Mos 13:1-3)

Lägg alltså märke till att även ett budskap som inte är från Gud kan gå i uppfyllelse. Det avgörande är vilken frukt budskapet får i våra liv.

Viktigt att vi står för det vi talar

Vi behöver bli mycket mer noggranna med att dels hålla det vi lovar, och dels att inte avge löften om vi inte menar något med dem.

4 Mos 30:3
Om en man ger ett löfte åt Herren eller svär en ed med en bestämd förpliktelse, får han inte bryta sitt ord. Han skall i allt göra vad hans mun har talat

Gud vet om allt som sker, och när du och jag ger ett löfte, oavsett om det är ett löfte till Gud eller ett löfte till en människa, så tar Gud det på allvar.

En tid för att tala, och en tid för att vara tyst

Jos 6:10
Men Josua hade sagt till folket: ”Ni skall inte ge upp något härskri, inte låta er röst höras eller ens säga ett ord, förrän den dag jag säger till er att ni skall ge upp ett härskri. Då skall ni göra det.”

Vi behöver Guds ledning för när vi ska tala, och när vi inte ska göra det.

Vi behöver be Gud hjälpa oss att inte tala ut det som är fel

Vi behöver Guds hjälp att inte tala det som är fel.

Ps 141:3
Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr

Vi har ansvar inför Gud för vad vi talar.

1 Sam 2:3
Tala inte så högmodigt, låt inte fräcka ord komma från er mun. Ty Herren är en Gud som vet allt, och hos honom vägs gärningarna

Pred 5:1
Var inte för snar med din mun och låt inte ditt hjärta förhasta sig med att uttala något ord inför Gud. Ty Gud är i himlen och du är på jorden. Låt därför dina ord vara få

Matt 12:36
Men jag säger er att för varje onyttigt ord som människor talar, skall de stå till svars på domens dag

Visste du att det grundord som översätts ”onyttigt” i ovanstående bibelvers, också betyder ”ineffektivt”?

Vi behöver bekänna allt meningslöst prat som synd inför Gud, så att vi blir förlåtna och renade.

Vi ska tala det som är till hjälp

Ef 4:29
Låt inget oanständigt tal komma över era läppar, tala bara det som är gott och blir till välsignelse där sådan behövs, så att det blir till glädje för dem som hör på

Det vi talar ska bli “till glädje för dem som hör på” inte ”till glädje för mig att få prata”.

Den engelska parafrasen The Message har en intressant tolkning av Ef 4:29: “Watch the way you talk. Let nothing foul or dirty come out of your mouth. Say only what helps, each word a gift” (MSG)

Om vi gör oss till kanaler från Gud, blir det till hjälp. Varje ord från Gud är en gåva som vi får förmedla.

Vi ska förmedla liv när vi talar

Ords 10:11
Den rättfärdiges mun är en källa till liv …

Hur förmedlar vi liv? Genom att tala ut det Gud vill ha sagt.

Jes 55:11
så skall det vara med ordet som går ut från min mun. Förgäves skall det inte vända tillbaka till mig utan att ha verkat vad jag vill, och utfört det vartill jag har sänt ut det

Gud sänder ord från sin mun, och de är avsedda att utföra hans vilja. Det är när vi talar ut dessa ord, oavsett om det är ett bibelord eller ett direkt tilltal, som Guds ord ”återvänder” till honom. Vi har alltså ett löfte från Gud, att när vi talar ut det han ingett oss att tala, så ska dessa ord utföra det som de var utsända för.

Felaktigt tal skapar öppningar för attack

Ords 10:14
… den oförnuftiges mun bjuder in olycka

Vi har nyss konstaterat att den rättfärdiges mun är en källa till liv. Här ser vi att den oförnuftiges mun bjuder in olycka. Vad menas då med att vara oförnuftig? Rättfärdig och oförnuftig ställs mot varandra, så oförnuftig blir följaktligen att inte tänka och agera utifrån vår rättfärdighet i Kristus, dvs. utifrån pånyttfödda människa.

Det är så lätt att tala utifrån omständigheter, i stället för utifrån vem Gud är och vad han kan göra. När vi t.ex. talar misslyckande över våra liv, förlöser vi ett fortsatt misslyckande. I stället behöver vi tala ut att Gud älskar oss, och att han kan och vill förändra situationen.

Ords 21:23
Den som vaktar sin mun och sin tunga bevarar sitt liv för svårigheter

Det andliga klimatet på en plats påverkas av vad som talas där

Ords 11:11
Genom de redbaras välsignelse blir en stad upphöjd, genom de ogudaktigas mun rivs den ner

Vi troende har en underbar möjlighet att förändra det andliga klimatet på en plats genom att tala välsignelse.

Starkt beskydd när vi talar ut namnet Jesus

Ords 18:10
Herrens namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd

Låt oss tala ut namnet Jesus i tro på det starka beskydd som det namnet innebär.

Till sist

Vi har sett på vikten av att tala, och vikten av att tala rätt. Gud vill använda dig för att förlösa sin vilja här på jorden. Lyssna till den helige Ande, och tala det han säger åt dig att tala!

2010/09/04 - Posted by | Återblicken, predikan

3 kommentarer »

  1. takk for at du tar opp dette. Har prøvd mange ganger i bønnegruppa jeg gikk i og si noe om dette men det ble ikke tatt imot. Det er tragisk når gruppa ledes av et ex pastorpar (16 år) og ikke ta imot det som er av Gud. Jeg har mange ganger følt meg som en mer moden kristen enn disse som jeg håpet kunne være mine åndelige foreldre

    Kommentar av mona rolid | 2010/09/04

  2. Tack igen för biblisk undervisning. Det här måste vi ta på allvar. Vi behöver verkligen rena våra läppar (och hjärtan) hos Herren.

    Samtidigt har jag upplevt att man i en trängd situation när man känner sig övergiven av Gud och människor och tycker att det man sköljs över av smärta och lidande och förtvivlan blir för tungt, då får vi ropa till Herren och även klaga, gråta ut inför Honom. Mycket i psaltaren är ju rop av förtvivlan till den Herre man hoppas ska höra och gripa in. Det är väl inte samma som att tala in negativt antar jag även om det uttrycker förtvivlan och känslor av övergivenhet. Man orkar inte alltid vara en kristen ”stålman” så att säga. Hoppas jag inte sa något fel nu 🙂

    Kommentar av Evabirgitta | 2010/09/04

  3. Nejdå, Evabirgitta, du sa inget fel 🙂 Även kung David uttryckte ibland sin förtvivlan inför Gud.

    Kommentar av kellporten | 2010/09/05


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.