Källportens Weblog

En blogg från församlingen Källporten

Veckans predikan: Lever du i excellens?

Att leva i excellens är att ha en hög kvalitet på det man säger, tänker och gör, och det är viktigt att vi sträcker oss efter detta.

1 Tess 4:1
För övrigt, bröder, ni har lärt av oss hur ni skall leva för att behaga Gud, och det är ju så ni lever. Nu ber och uppmanar vi er i Herren Jesus att låta ert liv ännu mer överflöda i detta.

Paulus konstaterade att församlingen i Thessaloniki levde för att behaga Gud, men han uppmanade dem också att ännu mer överflöda i detta. Detsamma gäller för oss idag. Vi vill behaga Gud, men vi måste tillåta honom att föra oss in i en ännu större överlåtelse.

Hjärtats attityd

Excellens handlar inte om att vara perfekt i det yttre, utan om hjärtats attityd.

1 Sam 16:7
Men HERREN sade till Samuel: ”Se inte på hans utseende och på hans resliga gestalt, ty jag har förkastat honom. Ty det går inte efter vad en människa ser. En människa ser det som är för ögonen, men HERREN ser till hjärtat.”

Det hjälper inte att ha fina kläder, bra arbete eller många vänner, om inte hjärtats attityd är rätt. Det räcker inte ens att tillhöra en församling, och ha ett rätt ”kristet” beteende. För att vi ska leva ett liv i excellens måste vi ha rätt attityd i hjärtat.

Att leva i excellens är att vara helhjärtad

Gud vill att vi ska lita på honom helhjärtat, inte halvhjärtat.

Ords 3:5-6
Förtrösta på HERREN av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd.
Räkna med honom på alla dina vägar, så skall han göra dina stigar jämna.

Gud har gett oss vårt förstånd för att vi ska använda det, men om förståndet säger en sak, och Guds ord säger en annan sak, ska vi välja att lyda Gud. Det är inte fanatism, utan excellens.

Excellens – Lydnad för Guds ord från hjärtat

Rom 6:17
Men Gud vare tack! Ni var syndens slavar men har nu av hjärtat blivit lydiga mot den lära som ni blivit överlämnade åt.

Det finns olika nivåer när det gäller att lyda Guds ord:

  • Jag gör som jag vill
  • Jag lyder Guds ord för att man ska göra det
  • Jag lyder för att jag vill göra det

När vi lyder Guds ord för att vi vill göra det, har vi fått hjärtats lydnad. Det är dit vi behöver komma för att leva ett liv i excellens.

Gör allt till Guds ära

1 Kor 10:31
Om ni äter eller dricker eller vad ni än gör, så gör allt till Guds ära.

Äta och dricka är vardagsrutiner, och Guds ord visar oss att även vardagsrutiner ska ske till Guds ära. Det sker när vi är tacksamma för att Gud förser oss, och när vi ber om hans välsignelse i Jesu namn. Men det stannar inte med vardagsrutiner, utan ovanstående bibelställe visar oss att vi ska göra ALLT till Guds ära. Det handlar inte om vår ära, utan Guds, och det handlar inte först och främst om att våra behov ska fyllas, utan att hans vilja ska ske.

För att leva i excellens behöver vi ta steget från att prioritera våra behov, till att prioritera Guds vilja.

Kol 3:17
Och allt vad ni gör i ord eller handling, gör det i Herren Jesu namn och tacka Gud, Fadern, genom honom.

Allt vi säger och gör ska ske i Jesu namn, dvs. det ska vara så som Jesus vill ha det.

Helhjärtenhet leder till framgång

2 Krön 31:21
Allt han företog sig när han sökte sin Gud, vare sig det gällde tjänstgöringen i Guds hus eller lagen och budorden, gjorde han av hela sitt hjärta, och han var framgångsrik.

Kung Hiskia var helhjärtad. Han sökte Gud, och gjorde som Gud sa av hela sitt hjärta, dvs. han tillät inte tvivel, uppror eller egna idéer att få styra honom. Vad blev resultatet? Han var framgångsrik!

Att leva i excellens, att leva för Gud av hela sitt hjärta, innebär inte att leva ett tråkigt liv, utan det innebär att livet blir framgångsrikt. Det kanske inte alltid blir det efter världens mått, men efter Guds.

Det är strid om ditt hjärta

Det pågår en kamp mellan Gud och fienden om ditt hjärta.

Gud vill föra dig vidare in i fullheten av vad han har för dig, och han lämnar dig inte att försöka nå fram dit i din egen kraft.

2 Krön 16:9
Ty HERRENS ögon överfar hela jorden, för att han med sin kraft skall hjälpa dem som med sina hjärtan ger sig hän åt honom…

Gud står beredd att med SIN kraft hjälpa dig när du sträcker dig efter att leva helhjärtat för honom. Fienden däremot, vill att ditt sinne ska fördärvas och att du ska komma bort från Gud.

2 Kor 11:3
Men jag är rädd för att liksom ormen med sin list bedrog Eva, så skall också era sinnen fördärvas och vändas bort från den uppriktiga och rena troheten mot Kristus.

För att få dig bort från den ”uppriktiga och rena troheten mot Kristus” försöker fienden bl.a. få dig att prioritera andra, och annat, före Jesus.

Luk 14:26
Om någon kommer till mig och inte hatar sin far och sin mor, sin hustru och sina barn, sina bröder och systrar, ja, även sitt eget liv, så kan han inte vara min lärjunge.

När Jesus här talar om att hata, så menar han inte det vi normalt tänker när vi hör ordet hata. Han menar att vi måste sätta allt i andra hand, dvs. vi måste sätta honom först. Vi kan med andra ord inte kompromissa med att följa Jesus för att behaga någon människa, inte ens om det handlar om en nära anhörig. Men, Jesus säger också att vi behöver sätta alla våra egna intressen, allt det som ger oss tillfredsställelse i livet, i andra hand för att vi ska kunna vara hans lärjungar.

Har någon, eller något, kommit före Jesus i ditt liv? Se upp! Fienden försöker vända dig bort från den uppriktiga och rena troheten mot Jesus. Gud vill hjälpa dig att vända om, tillbaka till att leva fullt ut för Jesus, och när du sträcker dig efter det så hjälper han dig med sin kraft så att det kan ske (2 Krön 16:9). Då blir du helhjärtad.

Sju steg till att bli helhjärtad

Gud vill göra dig helhjärtad, men det kräver din medverkan. Vi ska se på några viktiga faktorer.

1. Sök Gud utan att sätta villkor

Ps 119:10
Jag söker dig av hela mitt hjärta, låt mig inte fara vilse från dina bud.

Du behöver söka gemenskap med Gud, och söka hans vilja. Du behöver få en hunger efter att höra honom tala till dig, i stället för att bara tala om för honom vad du vill att han ska göra.

Ords 3:5-6
Förtrösta på HERREN av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd.
Räkna med honom på alla dina vägar, så skall han göra dina stigar jämna.

Ta med Gud och hans vilja i allt vad du företar dig. Det räcker inte att du räknar ut smarta lösningar. Du behöver fråga Gud. Han vet bäst.

2. Skaffa bort det som hänger kvar från ditt ofrälsta liv

Jos 24:14
Så frukta nu HERREN och tjäna honom helhjärtat och i sanning. Skaffa bort de gudar som era fäder tjänade på andra sidan floden och i Egypten, och tjäna HERREN .

Skaffa bort det från ditt förgångna som inte är av Gud. Låt inte världsligt tänkande och traditioner styra dig. Vi kan inte leva på världens sätt och samtidigt vara helhjärtade för Gud.

3. Lev i sanning

Ps 86:11
Visa mig, HERRE, din väg, jag vill vandra i din sanning …

Om du ska leva i excellens behöver du inte bara vara uppriktig mot andra människor, du behöver också vara sann mot dig själv. När den helige Ande visar dig något som behöver ändras på i ditt liv, så kan du inte blunda för det. Det är sanningen som sätter oss fria.

Framför allt behöver du förstås vara uppriktig mot Gud. Han ser rakt in i ditt hjärta, och han vet redan allt om dig.

4. Håll fast vid de sanningar som Gud visar dig

Ps 119:34
Ge mig förstånd så att jag tar vara på din undervisning och håller fast vid den av allt mitt hjärta.

När Gud uppenbarar något för dig, oavsett om han talar när du läser bibeln, eller när du lyssnar på en predikan, eller på något annat sätt, så se till att det inte går in genom ena örat och ut genom det andra. Det är viktigt att du håller tag i det som Gud visar dig, och att du bestämmer dig för att leva i enlighet med det.

5. Lev inte i oförlåtelse

Luk 6:37
… Förlåt, och ni skall bli förlåtna.

Om du vill leva i excellens kan du inte gå omkring med oförlåtelse. Oavsett vad människor har gjort mot dig, så är det viktigt att välja att förlåta dem. En dag ska du stå inför Jesus, och då behöver du bli förlåten. Då är det avgörande om du har valt att förlåta andra eller inte.

6. Prioritera din invärtes människa före det yttre

2 Kor 5:12
Inte så att vi på nytt vill rekommendera oss själva inför er, men ni får tillfälle att berömma er av oss, så att ni har något att svara dem som berömmer sig av yttre ting och inte av det som finns i hjärtat.

Låt ditt värde vara vad Jesus har gjort för dig. Han förbjuder dig inte att vara fint klädd, ha ett bra jobb osv., men han vill inte att du ska ha ditt värde i det. Det hjälper inte att ha yttre framgång om inte hjärtat är rätt. Vill du leva i excellens behöver du vara mycket mera mån om insidan, om ditt hjärta, än om det yttre.

7. Prioritera Jesus även i prövningarna

1 Petr 1:6-7
Gläd er därför, om ni nu en kort tid måste utstå prövningar av olika slag.
Äktheten i er tro är långt värdefullare än guld som är förgängligt, fastän det håller provet i eld, och den tron skall visa sig bli till lov, pris och ära, när Jesus Kristus uppenbarar sig.

Att leva i excellens när allt går bra är en sak, att leva i excellens när allt ser ut att gå på tok är en annan.

Gud förändras inte bara för att något blir jobbigt för dig. Han är alltid densamme. Välj att lita på honom i allt, även under prövningarna, och det kommer att komma excellens in i ditt liv.

Gud vill fullborda sitt verk i dig

Fil 1:6
Jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk i er också skall fullborda det intill Kristi Jesu dag.

Gud vill fullborda sitt verk i dig. Han vill göra dig helhjärtad, och han har makten att göra det. Men han gör det inte mot din vilja. Därför väntar han på att du ska säga till honom, att du vill bli helhjärtad.

2 Krön 16:9
Ty HERRENS ögon överfar hela jorden, för att han med sin kraft skall hjälpa dem som med sina hjärtan ger sig hän åt honom…

När du uppriktigt har bett Gud att förändra det i ditt liv som behöver förändras, kan du frimodigt säga samma sak som kung David sa:

Ps 138:8
HERREN skall fullborda sitt verk för mig …


2010/09/21 - Posted by | predikan |

3 kommentarer »

  1. Käre Gud hjälp mig att få ett rent hjärta,som du gillar.
    Hasse

    Kommentar av hasse Daström | 2010/09/21

  2. Den bönen behöver vi alla be, Hasse!
    Var välsignad!
    Lars Erik

    Kommentar av kellporten | 2010/09/21

  3. Psaltaren 138:8
    Må så ske. Amen.

    Kommentar av karmel2010 | 2011/01/31


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.