Källportens Weblog

En blogg från församlingen Källporten

Veckans predikan: Den rättfärdige ska regera

Den här predikan handlar om att Jesus har svept in dig i rättfärdighetens mantel för att du ska kunna regera.

Vi står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det

Matt 5:20
Jag säger er att om er rättfärdighet inte går långt utöver de skriftlärdas och fariseernas, skall ni inte komma in i himmelriket.

De skriftlärda och fariseerna hade sin egen rättfärdighet som inte hade sin grund i Jesu försoning. Den rättfärdigheten var inte tillräcklig, eftersom den byggde på egna prestationer och försök att hålla lagen.

Jesus ger oss sin rättfärdighet.

Apg 13:39
och att var och en som tror förklaras rättfärdig i honom och fri från allt som ni inte kunde frias från genom Mose lag.

Fariseerna kunde inte uppfylla lagen genom sin egen rättfärdighet, men den som tror förklaras rättfärdig. Vi får rättfärdigheten utan att ha förtjänat den.

Rom 3:21-24
21 Men nu har utan lagen en rättfärdighet från Gud blivit uppenbarad, en som lagen och profeterna vittnar om,
22 en rättfärdighet från Gud genom tro på Jesus Kristus, för alla som tror. Ty här finns ingen skillnad.
23 Alla har syndat och saknar härligheten från Gud,
24 och de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därför att Kristus Jesus har friköpt dem.

Jesus har svept in dig i rättfärdighetens mantel

Jes 61:10
Jag gläder mig storligen i HERREN, min själ fröjdar sig i min Gud, ty han har klätt mig i frälsningens klädnad och svept in mig i rättfärdighetens mantel …

Vet du om att du är insvept i rättfärdighetens mantel? Jesus svepte den omkring dig när du tog emot honom.

Kan du se bilden av en person som får en mantel över sig, och som blir helt innesluten i den? Personen inne i manteln är densamme, eller hur? Han blir inte felfri bara för att han har manteln på sig. Det är samma sak med rättfärdigheten. Du bär rättfärdighetens mantel även när det blir fel. Skynda dig att bekänna din synd, och gläd dig över Jesu rättfärdighet.

Vi behöver underordna oss rättfärdigheten från Gud

Rom 10:3
De känner inte rättfärdigheten från Gud utan strävar efter att upprätta sin egen rättfärdighet och har inte underordnat sig rättfärdigheten från Gud.

Även fast vi har fått Jesu rättfärdighet så är det lätt att tänka och handla utifrån egenrättfärdighet. Vi behöver medvetet underordna oss rättfärdigheten från Gud. Bibliskt underordnande handlar om att frivilligt ställa sig under någon eller något. Att underordna sig rättfärdigheten från Gud innebär att vi väljer att se oss som rättfärdiggjorda, även när vi inte känner oss särskilt rättfärdiga.

Den rättfärdige ska regera

Rom 5:17
Ty om en endas fall gjorde att döden fick herravälde genom denne ende, hur mycket mer skall då inte de som mottar den överflödande nåden och rättfärdighetens gåva regera i liv genom denne ende, Jesus Kristus.

Har du tagit emot Jesus som din Frälsare? Då har du också tagit emot hans rättfärdighet som en gåva, och en konsekvens av det är att du kan regera.

Vi ska strax se närmare på vad det innebär att regera, men låt oss först se på betydelsen av ”regera i liv” som vi just läste.

Jesus kom för att ge oss ett överflödande liv, inte bara en gång i himlen utan även här och nu.

Joh 10:10
… Jag har kommit för att de skall ha liv, ja, liv i överflöd.

Vi är kallade att regera utifrån det överflödande liv som Jesus gett oss. Vi är inte kallade att acceptera något lägre än det överflödande livet.

Du är en kung för Gud

Upp 1:5-6
5 och från Jesus Kristus, det trovärdiga vittnet, den förstfödde från de döda och härskaren över jordens kungar. Han som älskar oss och har friköpt oss från våra synder med sitt blod
6 och som har gjort oss till ett konungadöme, till präster åt sin Gud och Fader, honom tillhör äran och makten i evigheternas evigheter, amen.

Bibelversionen New King James uttrycker det på följande sätt:

… made us kings and priests to His God and Father …

Du är kung, och Jesus är kungars kung. Det senare är lätt att hålla med om, men att vi är kungar kan kanske vara lite svårare att ta till sig. Ändå är det just så. Naturligtvis är du inte kung över Sverige eller någon annan nation, men du är kung i bemärkelsen att du har möjlighet att regera, dvs. att råda.

Vi behöver lägga till att vi är kungar åt Gud. Det handlar inte om att göra sig till kung över andra människor.

Som kung ska du regera

Jesus har gjort dig till kung för att du ska regera. Du tog emot rådandet när du tog emot honom.

Joh 1:12
Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn.

Det ord i grundtexten, exousía, som har översatts ”rätt” i Joh 1:12, betyder auktoritet, rättighet, myndighet. Du har med andra ord rätten, myndigheten, att bli allt det som Gud har tänkt för sina barn, dvs. det överflödande livet som vi nyss talade om.

Jesus har gett dig kunglig auktoritet

Luk 22:29
och jag överlämnar riket åt er, liksom min Fader har överlämnat det åt mig

En engelsk bibelparafras tolkar Luk 22:29 på följande sätt:

Now I confer on you the royal authority my Father conferred on me

Jesus har tilldelat dig kunglig auktoritet, för att du ska regera.

Tre områden där vi ska regera

Vi ska nu se på tre omåden där vi är kallade att regera som kungar, nämligen

  • Själen
  • Kroppen
  • Omständigheterna

Själen

Vi börjar med att se hur vi kan regera över själen, och vi ska ta David som exempel.

Ps 42:6
Varför är du så bedrövad, min själ, och så orolig i mig? Sätt ditt hopp till Gud. Jag skall åter få tacka honom för frälsning genom honom.

David tillät inte depression och oro att härja med honom, utan han talade till sin själ och beordrade den att hoppas på Gud. Han regerade m.a.o. över sin själ.

Vi ser samma sak i Ps 131:2.

Ps 131:2
Nej, jag har lugnat och stillat min själ som ett avvant barn hos sin mor. Som ett avvant barn är min själ i mig.

David skrev att han hade stillat sin själ, och han jämförde med ett avvant barn. Till att börja med får ett barn näring via bröstmjölken, och det vänjer sig vid att det vankas mat när det är i sin mammas famn. Men så småningom tränas barnet att äta mat, och det innebär att barnet inte längre får bröstmjölk. Då måste barnet vänja sig att vara i mammas famn, utan att det handlar om mat. På samma sätt kan vi till att börja med vara styrda av våra tankar och våra känslor, dvs. av själen. Men Gud vill hjälpa oss att mer och mer ta kontroll över detta. Han vill inte att tankar och känslor ska regera över dig, utan det är du som ska regera över dem.

Det är viktigt att du styr ditt sinne

Det är mycket viktigt att du regerar över vårt sinne, och Guds ord visar varför.

Först läser vi i Ords 16:32 att det är bättre att styra sitt sinne än att inta en stad.

Ords 16:32
… bättre styra sitt sinne än inta en stad.

Sedan läser vi i Ords 25:28 att en man som inte kan styra sitt sinne är som en stad utan murar.

Ords 25:28
Som en nerbruten stad utan murar är den man som inte kan styra sitt sinne.

En stad på bibelns tid hade murar för att skyddas mot fientliga angrepp. Om stadens murar är borta så finns inget beskydd, och på samma sätt blir själen oskyddad om man inte kan styra sitt sinne. Vi ser alltså hur viktigt det är att regera över tankarna och känslorna.

David hämtade styrka hos Herren

1 Sam 30:6
David kom i stor fara, ty folket hotade att stena honom. Så förbittrade var de alla, var och en för sina söners och döttrars skull. Men David hämtade styrka hos HERREN, sin Gud.

När David var i stor fara, pga. att hans män var arga på honom och ville döda honom, så hämtade han styrka hos Herren. Han gav m.a.o. inte efter för tankar och känslor av fruktan inom sig, utan han höll fast vid att Herren kunde hjälpa honom. Han regerade.

Joh 14:1
Låt inte era hjärtan oroas. Tro på Gud och tro på mig.

Att inte tillåta oro i själen är att regera.

Gud vill att vi ska bli starka genom stillhet och förtröstan

Jes 30:15
Ty så säger Herren HERREN, Israels Helige: ”Om ni vänder om och är stilla skall ni bli frälsta. Genom stillhet och förtröstan blir ni starka.” …

Många känner till bibelstället, och många ber säkert att få bli starka genom stillhet och förtröstan. Men det handlar inte bara om att be om detta. Vi får stillhet och förtröstan gm att regera över själen.

Mark 4:36-39
36 De lämnade folket och tog honom – som han var – med sig i båten. Också andra båtar följde med.
37 Då kom det en häftig stormby och vågorna slog in i båten, så att den höll på att fyllas.
38 Själv låg han i aktern och sov på en dyna. De väckte honom och ropade: ”Mästare, bryr du dig inte om att vi går under?”
39 Han vaknade och talade strängt till vinden och sade till sjön: ”Tig! Var tyst!” Och vinden lade sig, och det blev alldeles lugnt.

Jesus talade ut befallning till vinden och vågorna, och det blev lugnt. På samma sätt behöver vi tala till själen när känslornas vågor går höga. Vi behöver säga: ”Tig! Var tyst!”

Vi ska regera över våra kroppar

Jes 53:5
Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade.

På samma sätt som vi är kallade att regera över tankar och känslor, så ska vi också regera över våra kroppar.

När vi drabbas av en sjukdom finns det risk att vi accepterar den. Om en läkare har gett diagnos obotligt, så är det lätt att resignera. Men även om vi inte förnekar faktum, om sjukdom härjar i kroppen på oss, så kan vi välja att inte acceptera sjukdomen. Vi kan välja att regera genom att tala sanningen, utifrån Guds ord, till kroppen. Vi kan t.ex. säga: ”Kropp, du är helad genom Jesu sår. Jag regerar, och jag tillsäger dig att anpassa dig till sanningen!”

Omständigheter

Vi drabbas alla av olika omständigheter, och det är viktigt att vi inte låter oss besegras av dem. Vi är kallade att regera mitt i omständigheterna.

Fil 4:12-13
12 Jag kan leva enkelt och jag kan leva i överflöd. Med allt och med alla förhållanden är jag förtrogen. Jag kan vara mätt och jag kan vara hungrig, leva i överflöd och lida brist.
13 Allt förmår jag i honom som ger mig kraft.

Paulus skrev inte att han aldrig led brist, och att han alltid förmådde ha överflöd genom Herren. Han kunde leva både enkelt och i överflöd, tack vare Herrens kraft.

När vi hamnar i svåra omständigheter så kan vi välja att med Herrens kraft regera över situationen. Det handlar inte i första hand om att befalla bort svårigheterna, utan om att regera över alla negativa tankar och känslor som dyker upp, och att hålla fast vid att Herren är vår hjälp.

Församlingen ska regera genom att hålla fast vid sanningen

1 Tim 3:15
Men om jag dröjer skall du veta hur man bör förhålla sig i Guds hus, som är den levande Gudens församling, sanningens pelare och grundval.

Församlingen har en uppgift att hålla fast vid sanningen. Guds ord blir ifrågasatt, tyvärr även av en del troende, och det är viktigt att vi står som en pelare och en grundval för sanningen. Vi får inte släppa fram lögnidéerna, utan vi måste försvara sanningen. På så sätt regerar vi.

Församlingen ska regera andligt i staden

Det är församlingen som ska regera på varje ort. Inte så att vi tar över politikernas jobb, men det är bara församlingen som kan förändra det andliga klimatet. Låt oss se på två citat av Ed Silvoso:

Den församling som håller på att resa sig är starkare, sundare och mäktigare och har förmågan att förändra städer till att tillhöra Kristus genom att förändra deras andliga klimat

När det andliga klimatet förändras till det bättre, så gör alla och allting i staden det också

Våra politiker kämpar förgäves om inte församlingen tar sitt ansvar och börjar råda andligt. Det är så en förändring till det bättre kan komma. Om vi troende däremot inte regerar, så tillåter vi att samhället utvecklas åt fel håll. Vi måste inse vårt ansvar!!! Men, det är inte där det börjar. Det börjar med att vi väljer att regera över våra själar, kroppar och omständigheter.

2012/02/07 - Posted by | predikan |

2 kommentarer »

  1. Citat ur texten: Vi kan välja att regera genom att tala sanningen, utifrån Guds ord, till kroppen. Vi kan t.ex. säga: ”Kropp, du är helad genom Jesu sår. Jag regerar, och jag tillsäger dig att anpassa dig till sanningen!”

    Jag tycker det är intressant och bra att få lite handfasta instruktioner till den utmärkta undervisningen. Kanske finns fler som uppskattar det, för även om man får veta VAD man ska göra så är det inte alltid så att man vet HUR man ska göra det…. Bra då med tydliga exempel!

    Kommentar av Eva | 2012/02/08

  2. Tack Eva!

    Kommentar av kellporten | 2012/02/08


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.