Källportens Weblog

En blogg från församlingen Källporten

Veckans predikan: Den helige Ande hjälper oss att be

Självklart hjälper den helige Ande oss även när vi ber på svenska, men den här predikan handlar framför allt om vad han gör när vi ber i tungor.

Den helige Ande hjälper oss i vår svaghet

Rom 8:26-27
26 Så hjälper också Anden oss i vår svaghet. Ty vi vet inte vad vi bör be om, men Anden själv ber för oss med suckar utan ord,
27 och han som utforskar hjärtan vet vad Anden menar, eftersom Anden ber för de heliga så som Gud vill.

När Paulus talar om vår ”svaghet” så använder han grekiskans ”asthéneia” som betyder ”utan styrka”. Det kan handla om svaghet både i kroppen och i sinnet. I detta kommer den helige Ande oss till hjälp. Han hjälper oss genom att ”ta tag tillsammans med” oss, som grundtextens ord för ”hjälper” betyder. Han tar inte problemen ifrån oss, men han är med och bär dem tillsammans med oss.

Hur hjälper då den helige Ande? Han hjälper oss på flera olika sätt, t.ex. genom att be för oss och genom oss, genom att ge oss övernaturliga ”ord” och ljud att be ut.

Rom 8:26
Så hjälper också Anden oss i vår svaghet. Ty vi vet inte vad vi bör be om …

Grundtextens ord för ”bör” betyder att något är absolut nödvändigt. När vi drabbas av sjukdom eller andra problem så finns det böner som är absolut nödvändiga att be. Paulus säger att vi inte vet vad som är absolut nödvändigt att be i situationen, men den helige Ande vet. Han hjälper oss att be på rätt sätt genom att ge oss rätt ”ord” både när vi ber på svenska och i tungor. Vår sak är att tala ut det som den helige Ande ger oss.

Gud förstår ditt tungotal

Rom 8:27
och han som utforskar hjärtan vet vad Anden menar, eftersom Anden ber för de heliga så som Gud vill.

Varje uttryck i tungotalsbönen har en funktion. Fadern förstår vad den helige Ande menar. Det betyder att när du ”bubblar på” i tungor så är det fullt begripligt för Fadern.

Olika former av bön i tungor

Rom 8:26
… Anden själv ber för oss med suckar utan ord

Den helige Ande kan leda oss att be på olika sätt. Han inspirera oss att be ”vanligt” i tungor, men han kan också leda oss in i gråt, barnsnödsbön, höga rop, osv. Vi kommer strax att titta närmare på de olika sätten att be på.

Att tala till Gud i tungor

1 Kor 14:2
Den som talar tungomål talar inte till människor utan till Gud. Ingen förstår honom, när han i sin ande talar hemligheter.

När du ber i tungor så kommunicerar din ande med Gud. Den helige Ande talar till Fadern och till Jesus genom din ande.

Ta dig tid att be i tungor. Det du säger är obegripligt för dig, men det är den helige Ande som talar genom dig.

Låt inte bönen i tungor bli ett passivt ”rabblande” utan var medveten om att Gud (den helige Ande) talar med Gud (Fadern och Jesus).

Ger du Gud tid att tala till dig?

Vi ska tala i tungor men vi behöver också ta oss tid att lyssna till hans svar. Han kan ge dig ett ord eller en tanke, men han kan också ge dig ett profetiskt budskap att tala ut.

Bli inte upptagen av hur det låter

1 Kor 14:2
Den som talar tungomål talar inte till människor utan till Gud. Ingen förstår honom, när han i sin ande talar hemligheter.

Det finns en frestelse att börja lyssna på sitt eller andras tungotal och fokusera på hur det låter. Resultatet av sådant blir vi blir distraherade och tappar fokus.

Vid ett tillfälle när vi besöktes av en god vän så bestämde vi oss för att be tillsammans för bygden där vi bodde. Vår vän kastade sig ner på golvet, slog med knytnävarna i golvet, och bad i tungor på ett mycket speciellt sätt. Lite chockad undrade jag om det verkligen kunde vara rätt. Svaret kom någon vecka senare. Bill Löfbom besökte ett litet kapell i närheten. I det mötet fick han ett tilltal från Gud som sa: ”Jag har sett hur ni till och med har legat på golvet och ropat till mig för den här bygden”. På det sättet lärde jag mig att inte döma ut någons sätt att be.

Vi kan också bli distraherade genom att försöka förstå vad det är vi säger när vi talar i tungor. Vi är inte kallade att analysera vårt tungotal, utan vi är kallade att tala i tro och förlita oss på att den helige Ande vet vad han gör.

Att bygga upp sin inre människa i bön

1 Kor 14:4
Den som talar tungomål uppbygger sig själv …

En kroppsbyggare bygger upp sina muskler genom att träna regelbundet. På samma sätt bygger vi upp vår inre människa genom att regelbundet be i tungor.

Att tillbe i tungor

Joh 4:24
Gud är ande, och de som tillber honom måste tillbe i ande och sanning

Ett sätt att tillbe Gud är att be i tungor. På så sätt kan vi uttrycka mer än vad vi förmår med vanliga ord.

Ofta vill vi bli betjänade av Gud, men vi kan betjäna HONOM genom att be i tungor.

Lovsång i tungor

1 Kor 14:15
… Jag vill lovsjunga i anden, och jag vill också lovsjunga med förståndet.

När du sjunger i tungor så sjunger du ord som Gud förstår.

Bön i tungor som ett vapen

Ef 6:11-18
11 Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
12 Ty vi strider inte mot kött och blod utan mot furstar och väldigheter och världshärskare här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarna.
13 Tag därför på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot på den onda dagen och behålla fältet, sedan ni fullgjort allt.
14 Stå alltså fasta, spänn på er sanningen som bälte kring era höfter och kläd er i rättfärdighetens pansar
15 och sätt som skor på era fötter den beredskap som fridens evangelium ger.
16 Tag dessutom trons sköld. Med den kan ni släcka den ondes alla brinnande pilar.
17 Tag emot frälsningens hjälm och Andens svärd som är Guds ord.
18 Gör detta under ständig åkallan och bön och bed alltid i Anden. …

Lägg märke till att Paulus talar om att be i Anden i samband med att han talar om vapenrustningen och den andliga striden. Vi har sagt att vi talar till Gud när vi ber i tungor, men samtidigt så förlöser vi kraft mot den onda andevärlden.

Ps 8:3
Av barns och spädbarns mun har du upprättat en makt för dina ovänners skull till att förgöra fiende och hämnare.

Utifrån grundtexten skulle man kunna uttrycka Ps 8:3 som att Gud lägger sin makt, den helige Andes kraft, på våra ord. Så när vi ber i tungor så förlöser vi Guds kraft mot fienden. Det är Guds sätt att oskadliggöra den onda andevärlden.

Hämta upp Guds planer genom bön i tungor

Joh 7:38-39
38 Den som tror på mig, ur hans innersta skall strömmar av levande vatten flyta fram, som Skriften säger.”
39 Detta sade han om Anden, som de skulle få som trodde på honom …

Den helige Andes flöde kommer från vårt innersta. Det är där, i vår ande, som Gud uppenbarar sin vilja för oss. Men vi behöver vi ”hämta upp” Guds planer till vårt förstånd. Det gör vi genom att be i tungor.

Ords 20:5
Planerna i en mans hjärta är som djupt vatten, en man med förstånd hämtar upp dem.

Barnsnödsbön

Rom 8:26
… Anden själv ber för oss med suckar utan ord

(NIV) … But the Spirit himself intercedes for us with groans too deep for words

Medan det i våra svenska biblar står att den helige Ande ber för oss med ”suckar” så talar flera engelska biblar om stönanden.

Barnsnödsbön är en djupare, intensivare, form av bön i tungor. När det är äkta handlar det inte om något som vi själva får till, utan den helige Ande leder oss in i denna intensivare formen.

Många kan reagera negativt på barnsnödsbön, eftersom den är mer högljudd och fylld av t.ex. stönanden, men låt oss komma ihåg att den helige Ande ber som Gud vill.

Rom 8:27
och han som utforskar hjärtan vet vad Anden menar, eftersom Anden ber för de heliga så som Gud vill.

Gud blir inte förskräckt för konstiga ljud. Han förstår dem.

Paulus bad barnsnödsbön för galaterna

Gal 1:6-7
6 Jag är förvånad över att ni så hastigt avfaller från honom som har kallat er genom Kristi nåd och vänder er till ett annat evangelium,
7 fast det inte finns något annat. Däremot är det några som skapar förvirring bland er och vill förvränga Kristi evangelium.

Paulus var förvånad och bedrövad över galaternas avfällighet. Det var inte länge sedan han hade varit hos dem och då hade de varit hängivna. Nu började de lämna hans undervisning. Tydligen hade det kommit förkunnare som övertygat dem om att de måste omskära sig.

Gal 5:2-6
2 Se, jag Paulus säger er att om ni låter omskära er, kommer Kristus inte att vara till någon hjälp för er.
3 Jag försäkrar er än en gång: var och en som låter omskära sig är skyldig att hålla hela lagen.
4 Ni har kommit bort ifrån Kristus, ni som försöker bli rättfärdiga genom lagen. Ni har fallit ur nåden.
5 Vi däremot väntar i Anden genom tron på den rättfärdighet som är vårt hopp.
6 Ty i Kristus Jesus beror det inte på om vi är omskurna eller oomskurna, utan om vi har en tro som är verksam i kärlek.

Paulus var förtvivlad över dem. Han såg att de var på väg att bli köttsliga istället för att vara ledda av den helige Ande.

Gal 3:1-3
1 Ni dåraktiga galater! Vem har förhäxat er, ni som har fått Jesus Kristus framställd för era ögon som korsfäst?
2 Endast det vill jag veta: tog ni emot Anden genom att hålla lagen eller genom att lyssna i tro?
3 Är ni så dåraktiga? Ni som började i Anden, skall ni nu sluta i köttet?

Paulus visste vad han måste göra. Han bad barnsnödsbön för dem.

Gal 4:19
Mina barn, som jag nu än en gång med smärta föder, tills Kristus har tagit gestalt i er

Paulus barnsnödsbön gav den helige Ande möjlighet att agera i de troende. Han bad fram mognad hos dem.

Vi kan naturligtvis inte tvinga någon att leva rätt, men vi kan, precis som Paulus gjorde, gensvara till den helige Ande och be.

Min fru bad barnsnödsbön för sin blivande man

Min fru kom överens med en väninna att regelbundet träffas och be för den man som Gud hade bestämt för henne. Vi kände varandra inte på den tiden. Ofta kom de in i stark barnsnödsbön, och medan de ropade på det sättet gjorde Gud mirakulösa ingripanden i mitt liv. Gud formligen slet mig ut ur en mycket besvärlig situation, helade mig och förde mig fram på sin väg. Det ena undret avlöste det andra. Till sist förde Gud oss samman, vi gifte oss, och vi står nu som pastorspar i församlingen Källporten. Vad som hade hänt, om min fru och hennes väninna inte hade gensvarat till den helige Andes ledning och bett barnsnödsbön, det vågar jag inte ens tänka på.

Barnsnödsbön för inre helande

Barnsnödsbön går på djupet och sätter människor fria från inre sår. Var öppen för att
den helige Ande kan leda dig in i barnsnödsbön både för dig själv och för andra. En sak bara – försök aldrig få till barnsnödsbön av dig själv. Gör du det så kväver du den helige Andes ledning och verk. Det är när HAN får leda dig in i barnsnödsbön som den blir effektiv.

Gråt i Anden

Hebr 5:7
Medan han levde här i köttet, ropade han högt under tårar när han bad och åkallade den som kunde rädda honom från döden, och han blev bönhörd och tagen ur sin ångest.

Jesus grät och ropade men han grät inte av självömkan. Det var ett sätt att be.

Ibland kan den helige Ande leda dig att gråta. Då handlar det inte om dina egna känslor, utan det är fött i din ande. Den typen av bön tar itu med det som är hårt, stängt, sårat eller upproriskt hos människor, och kan ge enorma resultat. Se bara till att låta gråten vara född av den helige Ande och inget som du själv försöker få till.

Varför grät Jesus på väg till Lasarus grav?

Joh 11:32-38
32 När Maria kom till den plats där Jesus var och fick se honom, föll hon ner vid hans fötter och sade till honom: ”Herre, om du hade varit här skulle min bror inte ha dött.”
33 När Jesus såg att hon grät och att judarna som följde med henne grät, blev han häftigt upprörd
34 och frågade: ”Var har ni lagt honom?” De svarade: ”Herre, kom och se.”
35 Och Jesus grät.
36 Då sade judarna: ”Se, hur han älskade honom!”
37 Men några bland dem sade: ”Kunde inte han som öppnade ögonen på den blinde ha hindrat att Lasarus dog?”
38 Jesus blev åter häftigt upprörd och gick till graven …

Vad var det egentligen som hände när Jesus var på väg till sin vän Lasarus grav? Var han bara sorgsen över sin väns bortgång? Nej, han visste redan att Lasarus skulle bli uppväckt från de döda. Så varför var Jesus så upprörd och varför grät han? I engelska biblar ser vi tydligare vad det handlade om.

Joh 11:33
När Jesus såg att hon grät och att judarna som följde med henne grät, blev han häftigt upprörd

(KJV) He groaned in the spirit and was troubled

Jesus stönade i sin ande. Han bad barnsnödsbön. Han förberedde det mirakel som snart skulle ske.

När Jesus kom fram till graven befallde han att stenen skulle tas bort. Sedan sa han något som framgår bättre i de engelska biblarna. Jesus sa: “Father, I thank You that You have heard Me” (Joh 11:41 KJV). I svenska biblar har man använt fel tempus, men grundtexten visar att det ska vara ”har hört”. Jesus tackade Fadern för att han hade hört honom. Hört vadå? Stönandena och gråten!

Skratt i Anden

Den helige Ande kan leda oss in i både gråt och skratt. Skratt som är inspirerat av den helige Ande förlöser frihet. Men observera att konstgjort skratt kväver den helige Andes verk. Skrattet måste vara fött i din ande av den helige Ande.

Att ropa i Anden

Jes 42:13
HERREN drar ut som en hjälte, han eggar upp sig med en stridsmans iver. Han ropar högt, han ger upp ett härskri och visar sin makt mot sina fiender.

När Jesus kommer tillbaka så kommer han som en stridsman. Många kommer nog att bli förvånade eftersom de hade förväntat sig en herde med ett lamm på axeln. Men inte nog med att han kommer som en stridsman, han kommer att ROPA HÖGT. Han ropade faktiskt på det sättet redan medan han var här jorden.

Hebr 5:7
Medan han levde här i köttet, ropade han högt under tårar när han bad och åkallade den som kunde rädda honom från döden, och han blev bönhörd och tagen ur sin ångest.

Är du beredd att ropa i bön om den helige Ande manar dig till det?

Om vi inte följer den helige Ande när han leder oss att ropa, gråta, skratta eller tala ut konstiga ljud, så begränsar vi hans möjlighet att använda oss.

Den helige Ande kan använda oss till att be för okända personer och situationer

Rom 8:26
Så hjälper också Anden oss i vår svaghet. Ty vi vet inte vad vi bör be om, men Anden själv ber för oss med suckar utan ord,

Har du någon gång känt en stark maning att be i tungor utan att veta vad det handlar om? Den helige Ande kan ibland leda oss att be utan att tala om för oss vem eller vad det gäller. När vi då överlämnar oss till den helige Ande och ber i tungor, så tar han tag tillsammans med oss och ber på rätt sätt.

Till sist

Den helige Ande vill använda dig som kanal för sin enorma kraft. Du förlöser den kraften när du ber.
Låt den helige Ande leda dig i bönen och begränsa honom inte.

Måtte den helige Ande få full frihet att verka i församlingarna!

2016/03/08 - Posted by | predikan |

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.