Källportens Weblog

En blogg från församlingen Källporten

Återblicken: Ett förvandlat Sverige

Sverige tillhör Gud

Allra först ska vi konstatera en oerhört viktig sanning, nämligen att Sverige, och hela jorden, tillhör Gud.

5 Mos 10:14
Se, himlarna och himlarnas himmel, jorden och allt som är på den tillhör HERREN, din Gud.

”Men gav inte Adam och Eva bort jorden till djävulen”, kanske du säger. Nej, de gav bort rådandet över jorden, inte ägandet. Något annat kunde de inte ge bort, eftersom Gud aldrig överlämnade ägandet till dem. Därför är det så att hela jorden tillhör Gud, och har gjort det ända från början och hela tiden framåt.

Sverige är inte som Gud vill ha det

Trots att vårt land tillhör Gud, så är det ändå inte så som han vill ha det. Följande bibelvers gällde Israel på Hoseas tid, men den stämmer bra in på Sverige idag.

Hos 4:1-3
1 Hör HERRENS ord, ni Israels barn! Ty HERREN går till rätta med dem som bor i landet, eftersom ingen sanning och ingen kärlek och ingen kunskap om Gud finns i landet.
2 Man svär och ljuger, mördar och stjäl och begår äktenskapsbrott. Man far våldsamt fram, och blodsdåd följer på blodsdåd.
3 Därför sörjer landet, och allt som lever där tynar bort, både djuren på marken och fåglarna under himlen, till och med fiskarna i havet förgås.

Låt oss passa på att konstatera, utifrån vers 3, att vår synd är den värsta miljöförstöringen.

Varför är då inte Sverige som Gud vill ha det? Det har med rådande att göra. Eller brist på rådande ska man kanske snarare säga.

Hos 4:6
Mitt folk går under i brist på kunskap …

Vad är det för brist på kunskap som det talas om? Vi har bl.a. en brist på kunskap om rådande, och Sverige riskerar att gå under pga. den bristen.

Gud har satt människan att råda över jorden

Vi har redan konstaterat att Gud satte människan att råda över jorden.

1 Mos 1:26
Gud sade: ”Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren och över hela jorden och över alla kräldjur som rör sig på jorden.”

Gud gav människan rådandet men inte ägandet. Tyvärr gav människan bort rådandet till djävulen, och allting blev perverterat. Men så kom Jesus och tog tillbaka rådandet från djävulen.

Matt 28:18
Då trädde Jesus fram och talade till dem och sade: ”Jag har fått all makt i himlen och på jorden.

Nu ger Jesus rådandet till var och en som tar emot honom som sin frälsare.

Joh 1:12
Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn.

Ordet ”rätt” i ovanstående bibelvers är en översättning av grundtextens ”exousía” som betyder auktoritet, myndighet.

Sverige består av två slags andliga riken

Innan vi går vidare ska vi göra ett viktigt konstaterande, nämligen att Sverige består av två andliga riken: Guds rike och djävulens rike. Det finns ingen gråzon, utan andligt sett finns det bara dessa två riken. Det som avgör vilket rike vi tillhör, är om vi har tagit emot Jesus som frälsare eller inte.

Vad har då sanningen om de två andliga rikena med ett förvandlat Sverige att göra? Jo, ett förvandlat Sverige förutsätter att:

  • Guds rike utbreds
  • djävulens rike stoppas

Jesus kom för att göra om intet djävulens gärningar

1 Joh 3:8
… Och Guds Son uppenbarades för att han skulle göra slut på djävulens gärningar.

Jesus hade som uppgift att stoppa djävulens rike, och han har sänt oss att göra samma sak.

Joh 20:21
Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er. Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”

Guds rike innebär rådande

Det står mycket om Guds rike i Nya testamentet. Låt oss se på ett av dem:

Mark 1:15
Han sade: ”Tiden är fullbordad och Guds rike är nu här. Omvänd er och tro evangelium!”

Lägg märke till att Jesus redan för 2000 år sedan sa att Guds rike är här. Då kan vi också frimodigt konstatera att det är här nu också.

Det ord i grundtexten som har översatts ”rike” är grekiskans ”basileia” som betyder regerande, rådande. Därför, när det talas om Guds rike, kan vi lika gärna läsa det som Guds rådande.

Mark 9:1
Jesus sade till dem: ”Amen säger jag er: Några av dem som står här skall inte smaka döden, förrän de ser att Guds rike har kommit i makt.”

När vi läser ovanstående bibelställe behöver vi komma ihåg att mycket folk var samlade runt Jesus vid det tillfället när han sa detta. Inte alla skulle komma att ta emot honom som sin frälsare, men en del av dem skulle göra det. Det var dessa senare som redan här i livet skulle få se Guds rike, dvs. hans rådande manifesteras. Och de skulle se honom regera i makt. Guds rike är en maktfaktor.

Vi är kallade att be fram Guds rike

Jesus undervisade lärjungarna hur de skulle be, och därifrån har vi ju ”Fader vår–bönen”. Lägg nu märke till vad Jesus sa att vi skulle be ang. Guds rike.

Matt 6:10
Komme ditt rike. Ske din vilja på jorden liksom den sker i himlen.

Hur tänker du när du ber ”Komme ditt rike”? Vet du att grundtextens ord inte bara kan översättas ”komma”, utan även ”visa sig”, ”växa”, etc.? Vi ber alltså att Guds rådande ska visa sig, och växa till här på jorden.

Fader, låt ditt rådande förökas och manifesteras i Sverige! Låt din makt bli synlig i vårt land!

Vi är kallade att agera för att Guds rike ska manifesteras

Jesus visade inte bara att vi ska be fram Guds rådande, utan han visade också hur vi ska agera i övrigt för att rådandet ska manifesteras. När han tog auktoritet över onda andar, i den helige Andes kraft, så kopplade han det till Guds rikes närvaro. Vi kan också uttrycka det som att han förlöste Guds rådande kraft gentemot de onda andarna.

Matt 12:28
Men om det är med Guds Ande jag driver ut de onda andarna, då har Guds rike kommit till er.

Vi är kallade att göra samma sak.

Mark 16:17
Tecken skall följa dem som tror detta. I mitt namn skall de driva ut onda andar …

Jesus och lärjungarna predikade att Guds rike hade kommit

Luk 8:1
Därefter vandrade Jesus från stad till stad och från by till by och predikade evangeliet om Guds rike. De tolv var med honom

Jesus predikade evangeliet om Guds rike, dvs. han predikade om Guds rådande, och han sände även ut lärjungarna att predika samma sak.

Luk 9:2
Och han sände ut dem att predika Guds rike och bota sjuka.

Luk 10:9
Bota de sjuka i den staden och säg till folket: Guds rike är nu hos er.

På samma sätt behöver vi proklamera ut att Guds rike är här.

Guds regerande sker genom de troende

Joh 3:3
Jesus svarade: ”Amen, amen säger jag dig: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike.”

Vi kan varken förstå Guds rådande, eller förmedla det, om vi inte har blivit födda på nytt.

Sverige förändras när Jesus får råda

Sverige behöver förändras, åt rätt håll, och det kan bara ske om vi förmedlar Guds rådande, hans kraft.

1 Kor 4:20
Ty Guds rike består inte i ord utan i kraft.

Den andliga situationen i vårt land förändras inte av debatter och diskussioner. Den förändras inte heller av våra politikers anföranden, hur välformulerade de än må vara. Vad Sverige behöver är Guds kraft, hans rådande, förmedlat genom de troende.

Sveriges förvandling kommer genom de troende

Ps 85:10
Hans frälsning är nära dem som fruktar honom, för att härlighet skall bo i vårt land.

Grundtextens ord för ”frälsning” i ovanstående bibelvers, kan också översättas ”frihet” eller ”befrielse”.

Man skulle kunna parafrasera Ps 85:10 enligt följande:
Gud förmedlar frihet genom de troende som har respekt för hans ordningar, för att hans närvaro ska bli synlig i vårt land.

Vi är alltså kanaler för Guds makt, så att han rådande kan utbredas i Sverige. Detta sker bl.a. genom att de onda andarna tvingas bort.

Ords 10:30
Den rättfärdige skall aldrig vackla, men de ogudaktiga får inte bo i landet

Vi behöver omvända oss för att Sverige ska bli ett kristet land

Sverige ses som ett kristet land, men blir det endast i den mån som Guds rike får utbredas och djävulens rike stoppas. För att det ska kunna ske behöver vi troende vända om.

2 Krön 7:14
men mitt folk, som är uppkallat efter mitt namn, ödmjukar sig och ber och söker mitt ansikte och omvänder sig från sina onda vägar, då vill jag höra det från himlen och förlåta deras synd och skaffa läkedom åt deras land.

Av ovanstående bibelvers lär vi oss att vi kristna, dvs. vi som är uppkallade efter Kristus, behöver göra vissa förändringar för att vårt land ska komma rätt.

Det första som nämns är att vi behöver ödmjuka oss. Vi behöver böja oss under Guds vilja, och hans ordningar. Vi kan inte göra uppror mot hans ord, och samtidigt tro att Sverige ska förändras åt rätt håll.

Det andra som nämns är bön. Guds vilja blir förlöst genom bön. Ingen bön, ingen förändring.

För det tredje talas det om att söka Guds ansikte. Vi är inte kallade att hitta på en massa bra saker som kan förändra landet, utan vi behöver hålla oss nära Jesus och ta emot hans instruktioner.

Slutligen behöver vi omvända oss från det som blivit fel, och vi ska se på några områden där vi behöver vända om.

Omvändelse från splittring

Matt 12:25
Men Jesus visste vad de tänkte och sade till dem: ”Ett rike som är splittrat blir ödelagt, och en stad eller en familj som är splittrad kommer inte att bestå.

Fienden använder splittring för att stoppa Guds rikes tillväxt, och idag talas det mycket om behovet av enhet. Men, det är viktigt att vi inser att det inte finns någon splittring där Gud får råda. Splittringen kommer när Gud inte får råda, och därför hjälper det inte med enbart en ekumenik, där man kompromissat sig samman till minsta gemensamma nämnare. En sådan kompromiss kommer alltid att ske på bekostnad av Guds rådande.

Vi behöver omvända oss, och bli kanaler för Guds rådande.

Omvändelse från underhållningskristendom

Luk 22:28-29
28 Det är ni som har stått vid min sida under mina prövningar,
29 och jag överlämnar riket åt er, liksom min Fader har överlämnat det åt mig:

Jesus överlämnade rådandet till lärjungarna, och därmed till oss. Sveriges förändring är upp till oss. Då kan vi inte hålla på att söka efter det som tillfredsställer oss själva. Det är inte ytterligare en religiös kittling längs ryggraden vi behöver, utan ett förvandlat land.

Vi behöver omvända oss, och sluta söka vår egen tillfredsställelse.

Omvändelse från att acceptera onda andars läror

1 Tim 4:1
Men Anden säger uttryckligen, att i kommande tider somliga skola avfalla från tron och hålla sig till villoandar och till onda andars läror.

Det är dags för omvändelse från onda andars läror i Sverige. Alltför länge har vi accepterat en falsk förkunnelse. Alltför länge har vi tillåtit andra religioner att påverka vårt land, allt i religionsfrihetens namn. Det är dags att driva varje religiös ande ut ur vårt land, oavsett om det är andar av katolicism, islam, new age eller något annat.

Vi tror absolut att det finns underbart frälsta katoliker. Däremot är katolska kyrkans lära i mångt och mycket inte i överensstämmelse med bibeln, och vi kan absolut inte acceptera en utveckling där den läran får ännu mer inflytande i landet.

När det gäller invandrare så visar bibeln tydligt att ett land blir välsignat när man tar emot dem. Människor från andra nationer måste därför få fortsatt vara välkomna till Sverige, men de religiösa demonerna, t.ex. andar av islam, måste hållas borta från landet.

Det är Guds rike, hans rådande, som ska utbredas i Sverige. Därför behövs det omvändelse från onda andars läror.

Omvändelse från att inte ta den andliga striden

Upp 12:10-11
10 Och jag hörde en stark röst i himlen säga: ”Nu har frälsningen och makten och riket blivit vår Guds och väldet hans Smordes. Ty våra bröders åklagare har blivit nerkastad, han som dag och natt anklagade dem inför vår Gud.
11 De övervann honom genom Lammets blod och genom sitt vittnesbörds ord. De älskade inte sitt liv så högt att de drog sig undan döden.

För att Guds rike ska utbredas i Sverige måste vi ta den andliga striden. Att strunta i andlig krigföring är inte ett tecken på mognad, utan ett tecken på att man backat från sitt ansvar.

Det behöver ske en omvändelse, så att Kristi kropp i Sverige reser sig och tar den andliga strid som vi är kallade till.

Luk 10:19
Se, jag har gett er makt att trampa på ormar och skorpioner och att stå emot fiendens hela välde. Ingenting skall någonsin skada er.

Det behövs undervisning om Guds rike

Det behöver gå ut undervisning så att troende i Sverige inser vad det handlar om när det talas om Guds rike. Det finns en stor okunskap ang. detta. Låt oss t.ex. se på det som sägs i Matt 24:14.

Matt 24:14
Och detta evangelium om riket skall predikas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk, och sedan skall slutet komma.

Det vanliga sättet att se på Matt 24:14 är att alla folk ska få höra predikas om frälsningen, och sedan kommer slutet. Självklart är det sant, men det är inte vad det står. Det står inte ”evangelium om frälsningen” utan ”evangelium om riket”. Det är alltså inte bara evangelium om frälsningen, utan även evangelium om Guds rådande som ska predikas till alla folk innan Jesus kommer tillbaka. Handen på hjärtat, hur mycket har det undervisats om t.ex. den troendes auktoritet till alla folk?

Vi behöver förstå budskapet om Guds rike

Till sist ska vi se på liknelsen om sådden utifrån vad vi hittills talat om. Du kan läsa själva liknelsen i Matt 13:3-8. Sedan förklarar Jesus innebörden av liknelsen i Matt 13:19-23.

Matt 13:19
När någon hör budskapet om riket men inte förstår det, kommer den onde och rycker bort det som blivit sått i hans hjärta. Detta är sådden vid vägen.

Ser du att Jesus säger att sådden vid vägen handlar om att man inte förstår budskapet om riket, dvs. om Guds rådande genom oss? Sedan visar han att när man förstår budskapet så bär det rik frukt.

Matt 13:23
Men det som såddes i god jord är den som hör ordet och förstår, och som bär frukt, hundrafalt och sextiofalt och trettiofalt.”

Låt oss se till att det går ut en undervisning om vikten av att Gud får råda genom oss troende, för att det ska komma en förändring i vårt land! Låt oss se till att det blir en undervisning som folk kan förstå, ta till sig och bära frukt igenom!

Till sist

Guds ord talar om att det ska höjas jubel i alla länder.

Ps 66:1
… Höj jubel till Gud, alla länder!

Jubel handlar om en vild tillbedjan, inspirerad av den helige Ande. Det handlar om troende som kommit ut i frihet från religiöst väsende, som älskar Gud av hela sitt hjärta, och som ger uttryck för det till Guds behag.

Måtte det bli mycket jubel till Guds ära i Sverige!

2022/06/25 - Posted by | Återblicken, predikan

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.