Källportens Weblog

En blogg från församlingen Källporten

Återblicken: Trohet i det lilla – en förutsättning för att komma ut i fullheten av sin tjänst

Det är inget fel i att drömma om att tjäna Gud på ett mäktigt sätt. Vi behöver sträcka oss emot målet, fullheten av Guds plan för oss. Samtidigt är det så oerhört viktigt att vi lyder Gud i det lilla, det som kanske ser alldeles betydelselöst ut. Att vara noga med varje steg på vägen är vad den här predikan handlar om.

Liknelsen om talenterna

Jesus berättade en liknelse om en man lämnade sin förmögenhet till sina tjänare och sedan reste utomlands. Du kan läsa om detta i Matt 25:14-30. När mannen kom tillbaka krävde han redovisning av sina tjänare.

Matt 25:20-21
20 Den som hade fått fem talenter kom då och lämnade fram fem talenter till och sade: Herre, fem talenter överlämnade du åt mig. Nu har jag tjänat fem till.
21 Hans herre sade till honom: Bra, du gode och trogne tjänare. Du har varit trogen i det lilla. Jag skall sätta dig över mycket. Gå in i din herres glädje!

När det talas om 5 talenter så kanske det inte säger oss så mycket, men det handlade om en stor förmögenhet. En talent motsvarade 6000 dagslöner, och omräknat till vår tids förhållanden motsvarar 5 talenter 25-30 miljoner. Detta är en bild av att de gåvor som Gud har lagt ner i oss är oerhört värdefulla.

Tjänaren som hade fått 5 talenter hade använt dem till att tjäna ytterligare 5 talenter, och mannen sa: ”Du har varit trogen i det lilla. Jag ska sätta dig över mycket.”

Låt oss nu se på den tjänare som fick ”bara” en talent (5-6 miljoner).

Matt 25:24-25
24 Också den som hade fått en talent kom fram. Han sade: Herre, jag vet att du är en hård man, som skördar där du inte har sått och samlar in där du inte har strött ut.
25 Av fruktan för dig gick jag och gömde din talent i jorden. Här har du vad som är ditt.

Tjänaren valde att inte använda det som blivit honom givet, och hans husbonde befallde att han skulle kastas ut.

Matt 25:30
Kasta ut den oduglige tjänaren i mörkret här utanför. Där skall man gråta och skära tänder.

Det finns mycket att säga ang. liknelsen. Vi förstår att den handlar om Jesus, och om oss som hans tjänare här på jorden. Han har lagt ner en dyrbar kallelse i var och en av oss, och han är noga med hur vi förvaltar den. Om vi inte förvaltar kallelsen får det en fruktansvärd konsekvens.

Det är Jesus som sätter oss över mycket

Jesus visar oss att när vi är trogna i det lilla, så sätter han oss över mycket.

Matt 25:21
… Du har varit trogen i det lilla. Jag skall sätta dig över mycket…

Vi kan inte komma ut i stor tjänst för Gud av oss själva. Det är han som sätter oss i den, och förutsättningen är att vi har varit trogna i det lilla, dvs. i varje steg på vägen.

Troheten prövas i det lilla

Luk 16:10
Den som är trogen i smått är också trogen i stort, och den som är ohederlig i smått är också ohederlig i stort.

Gud prövar oss i det lilla, eftersom det säger hur vi kommer att agera i det större. Nu prövar inte Gud oss för att han ska få reda på hur det är ställt med oss, eftersom han redan känner oss utan och innan. Gud prövar oss för att vi själva ska se hur det är ställt, och han för oss inte in i det större utan att vi först visar trofasthet.

Vi är kallade att lyda Jesus

Joh 15:14
Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.

Oavsett på vilket sätt vi tjänar Gud så handlar det grundläggande om att göra det som Jesus befaller oss att göra. Han har instruktioner för oss, och vi behöver lyssna och lyda.

Det finns förberedda gärningar, som Gud har tänkt att vi ska vandra i.

Ef 2:10
Ty hans verk är vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar, som Gud har förberett, så att vi skall vandra i dem.

Detta handlar inte bara om stora gärningar, utan även de ”små” gärningarna är förberedda. Det är så viktigt att vi visar trofasthet i VARJE steg.

Vi har ett mål, och det finns steg på vägen

Kol 1:29
För det målet arbetar och kämpar jag i hans kraft, som verkar mäktigt i mig

Precis som Paulus behöver vi sikta på målet, men varje steg på vägen är viktigt.

2 Tim 4:7-8
7 Jag har kämpat den goda kampen, jag har fullbordat loppet, jag har bevarat tron.
8 Nu ligger rättfärdighetens segerkrans i förvar åt mig…

Paulus hade inte bara ett mål. Han tog varje steg på vägen dit. Det innebar många gånger en oerhörd kamp för honom, men han gav inte upp. Han gjorde det han skulle, och till sist kunde han säga: ”jag har fullbordat loppet”.

De små gärningarna i kärlek

Vill vi vara Jesu vänner? Visst vill vi det. Men se hur han definierar vad det är att vara hans vän!

Joh 15:14
Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.

Jesus bedömer inte vår vänskap utifrån våra känslor för honom, utan utifrån hur vi agerar.
Låt oss nu se vad han säger några verser senare:

Joh 15:17
Och det befaller jag er att ni skall älska varandra.

Här har vi en verkligt grundläggande gärning, att älska varandra.

Det handlar alltså inte om vilken fantastisk tjänst vi har, utan frågan är om vi har kärlek.

1 Kor 13:2
Och om jag ägde profetisk gåva och kände alla hemligheter och hade all kunskap, och om jag hade all tro så att jag kunde flytta berg men inte hade kärlek, så vore jag ingenting.

Hur många starka kallelser har stoppats pga. vägran att älska även dem vi inte tycker förtjänar det? Bara Gud vet.

Förlåtelsens betydelse

Matt 6:14-15
14 Ty om ni förlåter människorna deras överträdelser, skall er himmelske Fader också förlåta er.
15 Men om ni inte förlåter människorna, skall inte heller er Fader förlåta era överträdelser.

En annan grundläggande gärning är att förlåta. Vi betalar ett oerhört pris om vi vägrar att förlåta. Vi kan kanske tycka att det är omöjligt att förlåta någon som gjort oss väldigt illa, men med Guds hjälp kan vi göra valet att förlåta. Det handlar inte om hur det känns.
Låt inte oförlåtelse hindra dig från att komma ut i fullheten av din kallelse. Må var och en av oss ta itu med oförlåtelse medan tid är.

Att ha en ”stor” tjänst innebär inte att vi blir räddade från att gå evigt förlorade

Matt 7:21-23
21 Inte skall var och en som säger ’Herre, Herre’ till mig komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Faders vilja.
22 Många skall säga till mig på den dagen: Herre, Herre, har vi inte profeterat med hjälp av ditt namn och med hjälp av ditt namn drivit ut onda andar och med hjälp av ditt namn gjort många kraftgärningar?
23 Men då skall jag säga dem sanningen: Jag har aldrig känt er. Gå bort ifrån mig, ni laglösa!

Det handlar om gemenskap med Jesus, mer än tjänst för honom. Lydnaden för honom måste komma först.

Davids kallelse

Låt oss se på Davids kallelse att bli kung. Profeten Samuel hade fått i uppdrag av Gud att smörja med olja den som skulle bli kung efter Saul. Han bjöd in Isai och hans söner.

1 Sam 16:6-13
6 När de kom dit och han fick se Eliab, tänkte han: ”Det är säkert HERRENS smorde, som står här inför HERREN.”
7 Men HERREN sade till Samuel: ”Se inte på hans utseende och på hans resliga gestalt, ty jag har förkastat honom. Ty det går inte efter vad en människa ser. En människa ser det som är för ögonen, men HERREN ser till hjärtat.”
8 Då kallade Isai på Abinadab och lät honom gå fram inför Samuel. Men Samuel sade: ”Inte heller honom har HERREN utvalt.”
9 Då lät Isai sin son Samma gå fram. Men Samuel sade: ”Inte heller honom har HERREN utvalt.”
10 På detta sätt lät Isai sju av sina söner gå fram inför Samuel. Men Samuel sade till Isai: ” HERREN har inte utvalt någon av dessa.”
11 Och han frågade honom: ”Är detta alla pojkar du har?” Han svarade: ”Det fattas en, den yngste, och han vaktar fåren.” Då sade Samuel till Isai: ”Sänd bud och hämta hit honom, för vi sätter oss inte till bords förrän han kommer hit.”
12 Isai sände då bud och hämtade David. Han var rödkindad, hade vackra ögon och såg bra ut. ”Stå upp och smörj honom”, sade HERREN, ”ty han är det.”
13 Då tog Samuel sitt oljehorn och smorde honom mitt ibland hans bröder. Och HERRENS Ande kom över David från den dagen och framöver…

Lägg märke till vad som står i vers 7. Det står att Herren ser till hjärtat. Var fanns David när Gud såg hans hjärta? Han vistades bland fåren. Det var ingen fantastisk tjänst, där han blev sedd och respekterad.

1 Sam 17:34-37
34 Men David svarade: ”Din tjänare har gått i vall med sin fars får. Om då ett lejon eller en björn kom och tog bort ett får av hjorden,
35 följde jag efter vilddjuret och slog ner det och räddade fåret ur munnen på det. Om vilddjuret då reste sig upp mot mig, så fattade jag det i manen och slog ner det och dödade det.
36 Din tjänare har slagit ner både lejon och björn. Det skall gå denne oomskurne filisté så som det gick vart och ett av dessa djur, för han har hånat den levande Gudens här.”
37 David sade vidare: ”HERREN, som räddade mig undan lejon och björn, han skall också rädda mig från den där filisteen.”…

När David vaktade fåren så var det en träning för det som skulle komma, och det lärde David att lita på Gud.

Gud sätter oss i situationer där vi får inse vår egen begränsning

Sak 4:6 (1917)
Då talade han och sade till mig: ”Detta är HERRENS ord till Serubbabel: Icke genom någon människas styrka eller kraft skall det ske, utan genom min Ande, säger HERREN Sebaot.

Många av de steg som Herren leder oss att ta handlar om att vi ska utmanas i vår egen förmåga. Vi vill agera kraftfullt för Gud, men det kan aldrig ske utifrån vår egen förmåga. Det kan bara ske genom att den helige Ande får verka genom oss, och början till det är att vi inser vår egen oförmåga.

Tjänst i det lilla är lika viktigt som de stora kampanjerna

Filippus hade varit med om en väckelse som berörde en hel stad.

Apg 8:5-8
5 Filippus kom ner till staden Samaria och predikade Kristus för folket.
6 Och de höll sig endräktigt till det som Filippus predikade, när de hörde och såg de tecken som han gjorde.
7 Ty under höga skrik for orena andar ut ur många människor, och många lama och lytta botades.
8 Och det blev stor glädje i den staden.

När han kom hem till Jerusalem igen, så fick han ett uppdrag att mitt i den värsta middagshettan ge sig iväg till en tom väg.

Apg 8:26
En Herrens ängel talade till Filippus: ”Gå vid middagstiden ut på vägen som leder från Jerusalem ner till Gaza. Den ligger öde.”

Kan det bli större kontrast? Först en hel stad i rörelse, och nu en tom väg. Men det kom skörd på lydnaden.

Apg 8:27
Och Filippus stod upp och gick. Och se, då kom en etiopisk hovman som var eunuck och hade uppsikt över skattkammaren hos den etiopiska drottningen Kandace. Han hade kommit till Jerusalem för att tillbe

Vi vet hur det gick. Hovmannen blev frälst och döpt. Det hade inte hänt om Filippus hade valt bort det till synes lilla och onödiga.

Lydnad när det gäller ekonomi

Vi talar om vikten att lyda Gud i varje steg för att komma ut i fullheten av tjänsten för Gud. Hur vi hanterar pengar har mycket med detta att göra.

Luk 16:10-13
10 Den som är trogen i smått är också trogen i stort, och den som är ohederlig i smått är också ohederlig i stort.
11 Om ni inte har varit trogna i fråga om den ohederlige mammon, vem vill då anförtro er den sanna rikedomen?
12 Och om ni inte varit trogna i fråga om det som tillhör en annan, vem vill då ge er vad som tillhör er?
13 Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han då att hata den ene och älska den andre, eller kommer han att hålla sig till den ene och se ner på den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.

Lägg märke till vad som står i vers 12: ”… om ni inte varit trogna i fråga om det som tillhör en annan …”. Vi måste förstå att alla våra resurser egentligen tillhör Gud, och att Gud ser hur vi hanterar förvaltningen av hans egendom.

Hagg 2:9
Mig tillhör silvret och mig tillhör guldet, säger HERREN Sebaot

Låt oss samtidigt tala lite om tionde. Gud ser det som stöld om vi inte lämnar tionde, och det står att detta förlöser förbannelse. Hur kan vi förvänta oss att Gud ska ta oss ut i fullheten av tjänst, om vi samtidigt agerar så att vi hamnar under förbannelse?

Mal 3:8-10
8 Får en människa stjäla från Gud? Ändå stjäl ni från mig. Ni säger: ”Vad har vi stulit från dig?” Tionde och offergåvor.
9 Förbannelse har drabbat er, ty ni och hela folket stjäl ifrån mig.
10 För in allt tionde i förrådshuset…

Tionde är sannerligen inte något som enbart har med GT att göra. Jesus säger att vi ska lämna tionde.

Matt 23:23
Ve er, skriftlärda och fariseer, ni hycklare! Ni ger tionde av mynta, dill och kummin men försummar det som är viktigast i lagen: rätten, barmhärtigheten och troheten. Det ena borde ni göra utan att försumma det andra.

Lydnad för ledare

Hebr 13:17
Lyd era ledare och rätta er efter dem, ty de vakar över era själar och skall avlägga räkenskap. Se till att de kan göra detta med glädje och inte med tungt hjärta, för det skulle inte vara lyckligt för er.

När det gäller att komma vidare i tjänsten för Gud är det oerhört viktigt att lyda sina ledare. Det förutsätter att man tillhör en församling, annars är man ju sin egen ledare. Javisst, vi är ledda av den helige Ande, men det är Gud som har satt ledare i den lokala församlingen.

En man blev uppmanad av sin pastor att ta ett halvtidsjobb. Mannen själv hade ingen sanktion för det, utan hade fått från Gud att för en tid leva i tro. Därför frågade mannen pastorn om det var Gud som hade talat till honom, och det visade sig att det ”bara” var en önskan från pastorn. Mannen gick lättad sin väg, och tänkte att eftersom hans pastor inte hade fått det från Gud så behövde han inte bry sig om det. Väl hemkommen satte mannen sig framför datorn för att göra ett bibelstudium, och hamnade i just Hebr 13:17. Den helige Ande visade honom då att det inte står ”Lyd era ledare och rätta er efter dem om de hör från Gud”. Vad det handlar om är att göra sina ledare till viljes, punkt slut. Nästa dag gick mannen till pastorn och frågade om han fortfarande ville att han skulle ta det där halvtidsjobbet. Sedan förklarade han att den helige Ande hade visat honom att han skulle lyda sin pastor, eftersom pastorn vakade över hans själ och skulle avlägga räkenskap för det. Pastorn valde då att be över saken först, och mannen hörde aldrig mer om något halvtidsjobb. Senare ledde Gud mannen att lämna den församlingen. Idag är mannen pastor, medan hans gamla pastor har backat från sin tjänst. Vad hade hänt om mannen hade valt att göra uppror?

Guds förberedda gärningar leder från det lilla till det större

Ef 2:10
Ty hans verk är vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar, som Gud har förberett, så att vi skall vandra i dem

Gud har berett goda gärningar för dig, och om du lyder honom i dessa så kommer de att leda dig till större, förberedda gärningar. Låt inte fienden stjäla fullheten av din kallelse genom att få dig att kompromissa med det som Gud manar dig att göra.

 

2024/04/27 - Posted by | Återblicken, predikan

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.