Källportens Weblog

En blogg från församlingen Källporten

Återblicken: Församlingens tidsålder

Församlingen är här på jorden för ett uppdrag, och det uppdraget ska utföras i tiden mellan den 69:e och 70:e årsveckan av Guds plan för Israel.

De 70 årsveckorna

Dan 9:21-23
21 Medan jag ännu talade i min bön kom Gabriel till mig i flygande hast, den man som jag hade sett förut i min syn. Det var vid tiden för kvällsoffret.
22 Han undervisade mig och sade till mig: ”Daniel, jag är utsänd för att ge dig insikt och förstånd.
23 Redan när du började be gick ordet ut, och jag har kommit för att berätta det för dig, för du är högt älskad. Så ge akt på ordet och förstå synen:

Ängeln Gabriel kom till Daniel och berättade om Guds tidsplan för det judiska folket.

Dan 9:24
Sjuttio veckor är bestämda över ditt folk och över din heliga stad för att göra slut på överträdelse, försegla synder, försona skuld, föra fram en evig rättfärdighet, fullborda syn och profetia och smörja den Allraheligaste.

De 70 veckorna är egentligen 70 st.7-årsperioder, dvs. 490 år, och det handlar om Guds plan för Israel. Vi ska strax se att församlingens tidsålder finns ”instucken” i Guds plan för Israel.

Dan 9:25-26
25 Det ska du veta och förstå: Från det att ordet gått ut om att Jerusalem ska återställas och byggas upp till dess att den Smorde Fursten kommer, ska det gå sju veckor och sextiotvå veckor. Gator och vallgravar ska byggas upp igen, trots svåra tider.
26 Men efter de sextiotvå veckorna ska den Smorde förgöras, helt utblottad. …

Ängeln sa att det skulle gå 69 ”veckor”, dvs. 483 år från att det tas ett beslut om Jerusalems återuppbyggnad och fram till att ”den Smorde” skulle förgöras. ”Den smorde”, Messias på hebreiska och Kristus på grekiska, förstår vi är Jesus, och hans korsfästelse är avslutningen på de första 69 årsveckorna.

Dan 9:26-27
26 Men efter de sextiotvå veckorna ska den Smorde förgöras, helt utblottad. Och staden och helgedomen ska förstöras av folket till en furste som kommer. Men slutet kommer som en störtflod. Ända till slutet ska det råda krig. Förödelse är fast besluten.
27 Han ska stadfästa ett förbund med de många under en vecka, och mitt i veckan ska han avskaffa slaktoffer och matoffer. Och på styggelsers vinge ska förödaren komma, till dess att förstöring och fast beslutad straffdom utgjuts över förödaren.”

Den 70:e och sista årsveckan är den tid som vi brukar kalla för vedermödan.

Tidsglappet

Vi har konstaterat att det skulle gå 69 årsveckor (483 år) från beslutet att bygga upp Jerusalem fram till Jesu korsfästelse, och vi har sagt att den återstående ”veckan”, dvs. de sista 7 åren är vedermödan. Mellan vecka 69 och vecka 70, mellan Jesu död på korset och vedermödan, är det ett glapp. Jesus korsfästes för 2000 år sedan och vedermödan har ännu inte kommit. Detta glapp, som vi lever i nu, är församlingens tidsålder.

1———————69 (….) 70

Församlingen föddes på pingstdagen

Apg 2:1-4
1 När pingstdagen kom var de alla samlade.
2 Då hördes plötsligt från himlen ett dån som när en våldsam storm drar fram, och det fyllde hela huset där de satt.
3 Tungor som av eld visade sig för dem och fördelade sig och satte sig på var och en av dem.
4 Alla uppfylldes av den helige Ande och började tala främmande språk, allteftersom Anden ingav dem att tala.

Församlingen föddes i och med den helige Andes ankomst.

Den helige Ande kom för att vägleda oss

Joh 14:26
Men Hjälparen, den helige Ande som Fadern ska sända i mitt namn, han ska lära er allt och påminna er om allt som jag sagt er.

Den helige Ande kom för att ge oss kraft

Apg 1:8
Men när den helige Ande kommer över er, ska ni få kraft …

Församlingen har ett viktigt uppdrag

Den helige Ande kom för att vägleda oss, och för att förse oss med Guds kraft, så att vi ska kunna utföra vårt uppdrag.

Församlingens uppdrag är att …

• Göra alla folk till lärjungar
• Göra slut på djävulens gärningar
• Förbereda Jesu återkomst

Församlingen ska göra alla folk till lärjungar

Matt 28:18-20
18 Då trädde Jesus fram och talade till dem och sade: ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden.
19 Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn
20 och lär dem att hålla allt som jag befallt er. Och se, jag är med er alla dagar till tidens slut.”

Vi ska inte bara få människor frälsta, vi ska göra dem till lärjungar. Vad innebär det då att vara en lärjunge? Det innebär att vara mottaglig för undervisning. Jesus säger att vi både ska göra alla folk mottagliga för undervisning och lära dem att hålla det Jesus har befallt oss.

En sak som vi ska undervisa om är rådande.

Matt 24:14
Och detta evangelium om riket ska förkunnas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk. Sedan ska slutet komma.

”riket” är en översättning av grekiskans basileia som betyder rådande. Detta ska förkunnas för alla folk. Vi ska strax se varför.

Församlingen ska göra slut på djävulens gärningar

1 Joh 3:8
… Guds Son har uppenbarats för att göra slut på djävulens gärningar.

Jesus kom för att göra slut på djävulens gärningar, och nu sänder han oss att fortsätta det uppdraget.

Joh 20:21
Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”

För att vi ska kunna göra slut på djävulens gärningar behöver vi utöva rådande.

Gud bestämde från första början att människan ska råda på jorden (1 Mos 1:26). Tyvärr lät sig Adam och Eva bedras av djävulen, och han tog därmed över rådandet på jorden vilket fick fruktansvärda konsekvenser. Då kom Jesus och tog rådandet ifrån djävulen, och gav det till oss troende, dvs. församlingen. Därmed återupprättar Gud människans rådande på jorden.

Apg 3:21
Honom måste himlen ta emot tills de tider kommer då allt det återupprättas som Gud från urminnes tid har förkunnat genom sina heliga profeters mun.

Församlingen ska förbereda Jesu återkomst

Ps 110:1
En psalm av David. Herren sade till min Herre: ”Sätt dig på min högra sida tills jag lagt dina fiender som en pall under dina fötter.”

Jesus ska sitta på Faderns högra sida till dess att hans fiender, de onda andarna, HAR LAGTS som en pall under hans fötter, och det är församlingen som genom sitt rådande ska utföra detta. Fadern sände den helige Ande till församlingen, för att hans kraft ska gå ut från församlingen. Den kraften går ut mot den onda andevärlden när vi talar.

Ps 8:3
Av barns och spädbarns mun har du berett en makt för dina fienders skull, för att förgöra fiende och hämnare.

Församlingen ska befalla de onda andarna ner i avgrunden, som en förberedelse för Jesu återkomst. Läs vår undervisning Församlingens uppgift inför Jesu återkomst ang. detta. (klicka här för att läsa)

När de onda andarna är fängslade kommer Jesus att resa sig

Ps 110:1
En psalm av David. Herren sade till min Herre: ”Sätt dig på min högra sida tills jag lagt dina fiender som en pall under dina fötter.”

Jesus ska sitta på Faderns högra sida tills de onda andarna har tagits itu med av församlingen, och Jesus väntar nu på att det ska ske.

Hebr 10:12-13
12 Men Jesus har framburit ett enda syndoffer för alla tider, och han har sedan satt sig på Guds högra sida
13 och väntar nu på att hans fiender ska läggas som en pall under hans fötter.

När församlingen har skickat de onda andarna ner i avgrunden så kommer Jesus att resa sig och hämta församlingen till sig.

Senare, under vedermödan, kommer de onda andarna att släppas ut ur avgrunden (Upp 9:1-3), och till slut kommer Jesus själv att ta itu med dem.

Uppryckandet kommer före vedermödan

Vi har just konstaterat att församlingen kommer att ryckas upp när den har utfört sitt uppdrag. Låt oss då passa på att konstatera att detta uppryckande kommer att ske FÖRE vedermödan. Vi ska titta på ett par förklaringar (det finns många fler) till varför vi ser det så.

Den helige Ande i oss hindrar antikrist att träda fram

2 Tess 2:6-9
6 Och ni vet vad det är som nu håller honom tillbaka så att han kan träda fram först när hans tid kommer.
7 Laglöshetens hemlighet är ju redan verksam. Nu måste bara han som håller tillbaka röjas ur vägen.
8 Sedan ska den laglöse träda fram, han som Herren Jesus ska döda med sin muns ande och förgöra med glansen vid sin ankomst.
9 Den laglöses ankomst är ett verk av Satan som kommer med stor kraft och med lögnens tecken och under.

Den helige Ande, som bor i oss troende, måste ”röjas ur vägen”, dvs. återvända till himlen, innan antikrist kan träda fram, och eftersom den helige Ande inte lämnar oss så följer vi med när han lämnar jorden.

Joh 14:16
Och jag ska be Fadern, och han ska ge er en annan Hjälpare som ska vara hos er för alltid

Jesus sa att han ska bereda plats för oss

Joh 14:1-3
1 Låt inte era hjärtan oroas. Tro på Gud och tro på mig.
2 I min Fars hus finns många rum. Om det inte vore så, skulle jag då ha sagt er att jag går bort för att bereda plats för er?
3 Och om jag nu går bort och bereder plats för er, så ska jag komma tillbaka och hämta er till mig, för att ni ska vara där jag är.

Jesus sa att han skulle gå och bereda rum (i himlen) för att sedan hämta oss till sig. Jämför detta med vad Jesaja profeterade.

Jes 26:19-20
19 Dina döda ska bli levande, mina dödas kroppar ska uppstå. Vakna upp och jubla, ni som bor i stoftet, för din dagg är ljusets dagg, och jorden ska ge igen de avsomnade.
20 Kom, mitt folk, och gå in i dina kamrar, stäng igen dörrarna efter dig. Göm dig ett litet ögonblick tills vreden har gått förbi.

Jesaja profeterade att Guds folk skall gömmas undan under tiden som vreden (vedermödan) varar.

Ingen tidsangivelse när den 70:e årsveckan börjar

Låt oss nu gå tillbaka till de 70 årsveckor som vi tittade på i början.

Dan 9:25-26
25 Det ska du veta och förstå: Från det att ordet gått ut om att Jerusalem ska återställas och byggas upp till dess att den Smorde Fursten kommer, ska det gå sju veckor och sextiotvå veckor. Gator och vallgravar ska byggas upp igen, trots svåra tider.
26 Men efter de sextiotvå veckorna ska den Smorde förgöras, helt utblottad. …

Tiden för de första 69 årsveckorna är exakt angiven, nämligen från beslutet om Jerusalems uppbyggnad till Jesu korsfästelse. Men för sista årsveckan, vedermödan, finns ingen tidsangivelse. Det vi vet är att den börjar när den helige Ande lämnar jorden och församlingen rycks upp, men vi vet inte när det kommer att ske.

1———————69 (…?) 70

Församlingen kan påskynda Jesu återkomst

Hebr 10:12-13
12 Men Jesus har framburit ett enda syndoffer för alla tider, och han har sedan satt sig på Guds högra sida
13 och väntar nu på att hans fiender ska läggas som en pall under hans fötter.

Jesus sitter just nu och väntar på att hans fiender ska läggas som en pall under hans fötter, dvs. att församlingen ska fängsla de onda andarna. När kommer då församlingen att ha slutfört sitt uppdrag? Det vet inte ens Jesus.

Matt 24:36
Men den dagen eller stunden känner ingen: inte himlens änglar, inte ens Sonen, ingen utom Fadern.

Samtidigt säger Petrus något intressant. Han säger att vi troende kan PÅSKYNDA Guds dag.

2 Petr 3:11-12
11 När nu allt detta går mot sin upplösning, hur heligt och gudfruktigt bör ni då inte leva
12 medan ni ser fram emot Guds dag och påskyndar dess ankomst …

Hur kan vi påskynda Guds dag? Vi kan göra det genom att börja lägga Jesu fiender, de onda andarna, under hans fötter. Eller uttryckt på ett annat sätt – genom att binda de onda andarna i avgrunden.

Sammanfattning

  1. Guds tidsplan för Israel handlar om 70 årsveckor
  2. De första 69 veckorna slutade i samband med Jesu korsfästelse
  3. En vecka återstår, och väntar på att fullbordas
  4. Glappet mellan vecka 69 och 70 är församlingens tid
  5. Församlingen föddes genom att Fadern sände den helige Ande till de troende
  6. Församlingen har tre viktiga uppdrag:
    1. Göra alla folk till lärjungar
    2. Göra slut på djävulens gärningar
    3. Förbereda Jesu återkomst
  7. När församlingens uppdrag är slutfört rycks den upp
  8. Då börjar den 70:e årsveckan (vedermödan)

2019/07/30 - Posted by | Återblicken, predikan

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.